Skal start onderzoek naar kopergebruik

Skal start een onderzoek naar kopergebruik in de biologische aardappelteelt. Keurmeesters van de NAK gaan hier volgende week voor op pad.

Skal+start+onderzoek+naar+kopergebruik
© Han Reindsen

Skal is zich ervan bewust dat de phytophthoradruk laag is dankzij het droge weer van de afgelopen weken. Met de gegevens uit dit onderzoek verwacht Skal een indicatie te krijgen van kopergebruik als meststof in de biologische aardappelteelt.

Vanaf maandag 9 juli zullen NAK-keurmeesters bij ruim honderd biologische aardappeltelers informatie verzamelen over hun kopergebruik. Dit doen zij in opdracht van Skal. Tegelijkertijd zullen de keurmeesters bladmonsters nemen. De bladmonsters worden geanalyseerd op kopergehalte en op residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Thematisch toezicht

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van thematisch toezicht. Met thematisch toezicht geeft Skal invulling aan haar wettelijke verplichting om een deel van haar toezicht risicogericht in te vullen.

Gewasbescherming is een jaarlijks terugkerend thema in het risicogerichte toezicht. Net als vorig jaar heeft Skal besloten om ook in 2018 de focus te leggen op kopergebruik in de biologische aardappelteelt.

Consument

In biologische teelten is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan. Dit is de basis van de biologische productie. Ook voor de consument is de perceptie van biologisch dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden.

Koper mag in de biologische landbouw gebruikt worden als sporenelement (meststof). Gebruik als gewasbeschermingsmiddel is op basis van nationale regelgeving verboden. Om onderscheid te kunnen maken tussen gebruik als meststof of als gewasbeschermingsmiddel zijn gedetailleerde gegevens over kopergebruik nodig.

Met de inspecties in het kader van thematisch toezicht Gewasbescherming wil Skal het kopergebruik in de biologische aardappelteelt vaststellen. Dit doet Skal door het uitvoeren van extra inspecties gericht op gebruik van koperhoudende middelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer