%27Tien+procent+biologische+boeren+leeft+niet+alle+regels+na%27
Nieuws
© Gérard Damoiseaux.

'Tien procent biologische boeren leeft niet alle regels na'

Biologische boeren en tuinders houden zich niet altijd aan alle regels die gelden voor de ecologische bedrijfsvoering. Toezichthouder Skal Biocontrole zou de afgelopen twee jaar bij 10 procent van de gecontroleerde ondernemers overtredingen hebben vastgesteld.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van inspectierapporten van Skal. De overtredingen variëren van geen weidegang geven aan koeien tot het gebruik van niet toegestane meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Bij een op de tien boeren zouden dergelijke overtredingen zijn vastgesteld.

RTL Nieuws stelt aan de hand van Skal-handhavingsbrieven vast dat geconstateerde overtredingen zelden leiden tot het intrekken van de erkenning als biologisch producent. Het programma trekt daaruit de conclusie dat voedingsproducten in de winkels als biologisch worden verkocht, maar dat 'vaak niet zijn'.

Ruim vijftig aspecten

In een reactie naar RTL wijst Skal-directeur Nicolette Klijn erop dat een biologische ondernemer op meer dan vijftig aspecten wordt beoordeeld. 'Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.' Ook stelt ze dat ondernemers het recht hebben om fouten te herstellen.

Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft over de RTL-berichtgeving inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan LNV-minister Carola Schouten. Ze wil onder meer weten wat de bewindsvrouw vindt van de relativerende woorden van Klijn. 'Past deze reactie bij het achterliggende doel van de Europese verordening, namelijk eerlijke handel en consumentenvertrouwen?'

Klijn stelde onder meer dat gebreken op een aantap punten er niet automatisch toe leiden dat het product niet meer biologisch is. 'Op basis van welk artikel in de Europese verordening kan de directeur deze uitspraak doen en hoe kan de consument beoordelen aan welke eisen wel of juist niet zijn voldaan', vraagt Lodders.

Volgens het Kamerlid hoort de consument er kennis van te kunnen nemen als bij een biologisch product zaken als dierenwelzijn, medicijngebruik, weidegang of het gebruik van gewasbescherming niet op orde zijn. Ze vraagt of minister Schouten het daar mee eens is. 'Zo nee, waarom niet?'

Toch een meerprijs

'Vindt u het verdedigbaar dat als er ernstige of kritieke afwijkingen zijn aangetroffen de consument toch een meerprijs betaalt voor deze producten en de biologische boer een meerprijs krijgt voor de geleverde producten? Zo ja, kunt u toelichten hoe u dit verdedigt naar boeren die onder strenge gangbare normen produceren en die meerprijs niet ontvangen', aldus Lodders in haar schriftelijke vragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer