Ook+ophef+over+Biomineralen+2%2E0
Nieuws
© Twan Wiermans

Ook ophef over Biomineralen 2.0

De inkt van het nieuwe plan voor de Biomineralenfabriek bij afvalverwerker Suez ReEnergy in Roosendaal is nog niet droog, of het zorgt alweer voor veel discussie, ondanks het feit dat de nieuwe opzet minder overlast veroorzaakt voor omwonenden.

Biomineralen wil mestkorrels produceren uit dikke fractie varkensmest. De vergunningverlening kent inmiddels een rijke voorgeschiedenis. Directeur Marc Das van Suez ReEnergy lichtte vorige week in de regionale media de nieuwe plannen toe.

Belangrijkste verandering is dat de biomineralenfabriek geheel wordt verweven met de bestaande installatie van afvalverwerker Suez ReEnergy. Dat betekent dat de mestverwerker ook verder af komt te staan van de meest nabijliggende woningen. De drogingslucht die vrijkomt wordt op 850 graden verbrand, zodat er geen sprake kan zijn van geuroverlast. Ook wordt de capaciteit teruggeschroefd van 160.000 naar 120.000 ton mest per jaar.

• Lees ook: Weer gunstige uitspraak Biomineralen

Plan in koelkast

Toch nam de gemeente Roosendaal vorige week direct een voorbereidingsbesluit om het plan in de koelkast te kunnen zetten. Lodewijk Burghout, directeur van Biomineralen, vindt de sfeer 'veel te negatief'. 'Met dit nieuwe plan geven we een nog betere garantie dat geur en zoönosen geen kans krijgen, omdat de lucht uit de drogerij wordt verbrand. We hopen dat de gemeente onze handreiking aanneemt.'

Omwonenden, de gemeenteraad, het bewonersplatform Westrand en vertegenwoordigers van bedrijven zijn woensdagavond op uitnodiging van Suez bijgepraat over de plannen.

Brainwave

'Dit is nog maar een brainwave, het is nog niet 100 procent uitgewerkt', zegt Burghout. 'Maar we willen nu al de direct betrokkenen meenemen in onze plannen. Dat vinden we belangrijk en dat zullen we gedurende het proces ook blijven doen. Nogmaals, dit plan is wat betreft uitstoot beter dan wat er al is vergund.'

Voor dat plan A moet nog wel een natuurbeschermingswet (NB)-vergunning worden aangevraagd. 'Zodra blijkt dat het nieuwe plan definitief geblokkeerd wordt door de gemeente, dan vallen we terug op de oude vergunning', stelt hij.

'De aanvraag voor de NB-vergunning zullen we dan in gang zetten. We hebben er alle vertrouwen in dat we die vergunning ook krijgen', aldus Burghout. 'Door het voorbereidingsbesluit van de gemeente hebben we de voorbereidingen voor dit traject nu al wel in gang gezet. Want laten we helder zijn: we gaan niet nog eens drie jaar hierover ouwehoeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer