Fruittelers schatten hitteschade op 20 procent

De hitteschade in de zacht- en steenfruitsector wordt geschat op maximaal 20 procent. Pruimenteler Frederik Bunt in Slijk-Ewijk toont Nieuwe Oogst TV de schade aan zijn bomen en fruit.

'Een aantal bomen heeft zonnebrandschade, maar hiernaast staan er ook zonder schade. Het beeld is nogal wisselend', geeft Bunt aan. Dinsdagavond kwamen hij en andere telers bij elkaar om te praten over de extreme weersituatie. 'Er is iets in Nederland gebeurd door de hitte wat nog nooit is gebeurd.'

De schrik is er inmiddels bij de meeste telers wel uit, weet hij. 'Je schrikt je een ongeluk als je al die verbrande vruchten ziet. Maar als we alles bij elkaar optellen, schatten we de schade op maximaal 20 procent.'

Schaduwnetten

De telers hebben ook besproken hoe ze de gewassen beter kunnen beschermen tegen de warmte. 'Vochtvoorziening, witkrijten, schaduwnetten, witte zeilen en water rijden. De telers hebben heel werk verzet en ik ben heel trots dat we ondanks deze omstandigheden toch een mooi product kunnen telen.'

Het schadebeeld wisselt heel erg tussen de regio's en rassen. Waar het ene ras schade vertoont, hangt het andere er mooi bij. 'Deze boom heeft op de kopakker gestaan en de volle zon gehad. In deze boom is het 42 graden geweest en toch zijn de vruchten gaaf. De suikergehaltes zijn opgelopen, omdat ze heel veel zon hebben gehad. Deze boom kunnen we nog mooi oogsten. Natuurlijk moeten we wat inleveren, maar dat neemt niet weg dat we mooie vruchten hebben en verder kunnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer