Cao%2Dakkoord+glastuinbouw+beklonken
Nieuws
© VidiPhoto

Cao-akkoord glastuinbouw beklonken

Vakbond FNV heeft aangegeven het eindbod van de werkgevers in de glastuinbouw te accepteren. Daarmee is een nieuw cao-akkoord voor de gehele sector gesloten. Werknemers in de kas gaan er vanaf volgende maand 3,35 procent op vooruit.

Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak is erg verheugd met de nieuwe cao. 'Het was een lang proces, maar met medewerking van de ondernemers uit de Werkgroep cao is dit goede resultaat behaald.'

De loonsverhoging, zoals die per 1 juli 2019 is overeengekomen, is 3,35 procent voor regulier personeel. De partijen zijn het daarnaast eens geworden over een verduidelijking van de functiewaardering ten aanzien van de productiefuncties glastuinbouwmedewerker 1 en 2.

Flexwerk

De werkgevers wilden in deze onderhandelingsronde vanwege de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 geen afspraken maken voor na deze datum. De nieuwe wet heeft namelijk 7 procent loonkostenstijging tot gevolg voor flexibele arbeid.

Afgesproken is dat de werkgevers- en werknemersorganisaties in september met elkaar verder spreken over de periode vanaf 1 januari 2020. De 1,34 procent loonsverhoging die ondernemers op 1 januari 2019 op advies van Plantum en Glastuinbouw Nederland op vrijwillige basis hebben doorgevoerd, kan worden verrekend.

Bindend

De nieuwe afspraken worden vertaald naar een cao-tekst. Daarbij wordt ook direct een aantal 'redactionele onduidelijkheden' aangepast, laat Glastuinbouw Nederland weten. Streven is dat de nieuwe cao over twee weken wordt aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met het verzoek deze algemeen verbindend te verklaren. Dat proces duurt maximaal acht weken.

De loontabellen worden naar verwachting aanstaande maandag beschikbaar gesteld om zo spoedig mogelijk in de loonpakketten te verwerken. Daarnaast verstrekken belangenorganisaties Plantum, Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland inhoudelijke informatie. Werkgevers die meer informatie wensen, kunnen ook gebruik maken van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 juli 2018 tot en met 31 december 2019.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer