Cao%2Dakkoord+glastuinbouw+beklonken%2C+maar+flexwet+steekt
5 vragen
© René Eijsink

Cao-akkoord glastuinbouw beklonken, maar flexwet steekt

Glastuinbouw Nederland is verheugd over de nieuwe cao voor de glastuinbouw. Toch wilden de werkgevers vanwege de nieuwe flexwet geen afspraken maken voor na 2019. De wet heeft 7 procent loonkostenstijging tot gevolg voor flexwerkers.

Hoeveel stijgen de lonen?

Werknemers in de kas gaan er vanaf volgende maand 3,35 procent op vooruit. Het was een lang proces, maar onder meer door de ondernemers uit de 'Werkgroep cao' is dit resultaat behaald. Ook vakbond FNV is akkoord.

Geldt dit voor alle werknemers?

De loonsverhoging, zoals die per 1 juli 2019 is overeengekomen, is voor regulier personeel. De werkgevers wilden in deze onderhandelingsronde vanwege de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 geen afspraken maken voor na deze datum.

Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken, blijkt dat glastuinbouwondernemers die gebruikmaken van flexarbeid tot 7 procent meer loonkosten voor de kiezen krijgen, door de invoering van deze wet.

Vanwaar dit forse verschil?

Dit komt door de hoge WW-premie en de transitievergoeding die ook voor dienstverbanden van een maand moeten worden betaald. De essentie van de nieuwe wet is om het aandeel flexwerk terug te dringen.

Het middel waar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor kiest, is enerzijds het duurder maken van flexarbeid en anderzijds vaste dienstverbanden goedkoper maken en met minder financiële risico's voor de ondernemers omkleden.

Hoe ziet de sector dit?

Het is op zich een logische gedachte dat het pakket aan maatregelen ondernemers stimuleert om mensen voor onbepaalde tijd in dienst te nemen.

Maar in sectoren met seizoenswerk zouden ondernemers vaste dienstverbanden moeten gaan aanbieden, ondanks dat er soms geen werk is. 'Dat is economisch niet verantwoord', zegt Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak. Hij verwacht hierdoor geen afname van het aandeel flex.

'De arbeidsmarkt is niet alleen krap, ook de loonkosten stijgen hierdoor', zegt Van der Tak.

En hoe nu verder?

'Niets wijst er op dat deze wet wél gaat werken', voorziet Van der Tak. 'Het aandeel flex is de afgelopen jaren, ondanks alle andere wettelijke maatregelen zoals de WWZ, niet kleiner geworden.'

De enige reden waarom ondernemers de komende tijd werknemers in vaste dienst nemen, is de krapte op de arbeidsmarkt, denkt de voorman. Hij hoopt op uitzonderingen voor glastuinbouwondernemers en andere sectoren die met seizoenen werken, zoals Koolmees nu overweegt.

Afgesproken is dat de werkgevers- en werknemersorganisaties in september met elkaar verder spreken over de periode vanaf 1 januari 2020.

De 1,34 procent loonsverhoging die ondernemers op 1 januari 2019 op advies van Plantum en Glastuinbouw Nederland op vrijwillige basis hebben doorgevoerd, kan worden verrekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer