Dirk Dekker levert eerste 'slachtblikvrije' varkens

Varkenshouder Dirk Dekker uit Nijkerk leverde onlangs zijn eerste 'slachtblikvrije' varkens.

Die varkens zijn de eerste dieren waar het traditionele slachtblik werd vervangen door een transponder die ze al bij de geboorte kregen. 'We hoeven de varkens bij afleveren geen blik meer in de oren te klikken. We scannen nu alleen maar de transponder', meldt Dekker.


In de pilot wordt de functie van het slachtblik overgenomen door een elektronisch oormerk met een RFID-chip: de transponder. 'Wij hebben van het ministerie een ontheffing gekregen om varkens te vervoeren zonder slachtblik. Als deze proef slaagt, kan straks iedereen dat doen', vertelt de varkenshouder.

Geld opleveren

Wat Dekker betreft is de proef geslaagd. 'De transponder is voor de boer en het dier beter. We krijgen nu 2 euro per varken om de transponder in te doen. En zaken die geld opleveren, blijven.'

Dekker onderzoekt daarnaast ook welk varkensras het lekkerste vlees levert. 'In een afdeling hebben we van vier vaderdieren varkens liggen. De slachterij wil samen met ons een proef doen welk ras het lekkerste vlees levert. Daar ben ik zelf ook wel benieuwd naar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer