Realiteiten

Sommige zaken lijken logisch. Zo is seizoenswerk, per definitie, seizoenswerk. Het gros van de asperges wordt binnen vier maanden geoogst. Het werk valt niet precies te plannen, maar wat altijd vaststaat: na een tijdje zit het erop. De agrarische realiteit.

Realiteiten
© Dirk Hol

De politieke realiteit is soms anders. Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt tijdelijke arbeid fors duurder. Die ambitie stond al in het regeerakkoord. De hele maatschappij zal de gevolgen ondervinden, maar met de bijzondere situatie van boeren en tuinders werd geen rekening gehouden.

De wet is nu in de Tweede Kamer behandeld. Er ging een intensieve lobby aan vooraf. Ik heb met verscheidene Kamerleden besproken wat de gevolgen voor onze sector zouden zijn. Ze luisterden, maar had het effect?

Niet alles is binnengehaald, maar er is wel degelijk resultaat geboekt. Dat betekent concreet: geen vaste oproeptermijn van vier dagen voor werk dat van het weer afhankelijk is en geen verplichting tot een vast aanbod na twaalf maanden werk voor seizoenswerk, als sociale partners dat bij cao afspreken. En geen hoge WW-premie voor jongeren die minder dan twaalf uur per week werken.

Minister Wouter Koolmees (SZW) is opgedragen met LTO Nederland het gesprek aan te gaan over knelpunten bij seizoensarbeid

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Wat we nog niet binnenhaalden: de lagere WW-premie voor seizoensarbeid en geen transitievergoeding vanaf dag 1. Maar de Kamer neemt onze zorgen serieus. Minister Wouter Koolmees (SZW) is opgedragen met LTO Nederland het gesprek aan te gaan over knelpunten bij seizoensarbeid. Deel die knelpunten dus met ons; wij blijven ons tot het uiterste inzetten.

We hebben goede resultaten geboekt, maar onverdeeld enthousiast kan ik nog niet zijn. Ook dat hoort bij de politieke realiteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer