Is het klimaatbeleid van het kabinet realistisch?

Het kabinet presenteerde gisteren haar klimaatplannen, nadat er de afgelopen week al het nodige naar de media was gelekt. Elders in deze krant leest u meer over de reactie van de agropartijen.

Is+het+klimaatbeleid+van+het+kabinet+realistisch%3F
© Dirk Hol

Wat vind ik ervan? Om te beginnen: er moet natuurlijk iets gebeuren op het gebied van klimaat. Dat staat in internationale akkoorden en dat is wat de Nederlandse maatschappij vraagt. En vergeet niet, we hebben er zelf ook een belang bij. Klimaatverandering raakt ons als eerste.

In het regeerakkoord staat voor ons een opgave. Door bestaande ambities, zoals Kas als Energiebron en het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij, bij de onderhandelingen te betrekken, hebben we als sector laten zien een grotere ambitie te hebben, als de randvoorwaarden goed worden ingevuld door de overheid.

Is dat nu het geval? Het kabinetsplan is een eerste stap, maar ondanks de inspanningen van landbouwminister Carola Schouten er is op dit moment te weinig geld en te weinig duidelijkheid over de beleidsruimte.

Klimaatbeleid moet haalbaar en betaalbaar zijn voor de 54.000 Nederlandse boeren en tuinders

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Het kabinet komt bovendien op de valreep met nieuwe maatregelen. Er wordt geld vrijgemaakt voor boeren die vrijwillig stoppen zonder dat de effecten duidelijk zijn. Van gedwongen krimp mag dan geen sprake zijn, ik heb er wel veel vragen over.

Klimaatbeleid moet haalbaar en betaalbaar zijn voor de 54.000 Nederlandse boeren en tuinders. Dat was de rode draad uit de gesprekken die we dit voorjaar met leden hebben gevoerd. Ik weet niet of daar nu al sprake van is.

Daar gaan we nogmaals het gesprek met u over aan. Wordt vervolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer