Jumbo+voelt+schaarste+op+arbeidsmarkt
Nieuws
© Jumbo

Jumbo voelt schaarste op arbeidsmarkt

De schaarste op de arbeidsmarkt en in logistieke capaciteit drukken op de winst van de Jumbo. De supermarktketen wist in de eerste helft van 2019 wel een forse omzetstijging te boeken.

Jumbo zag de omzet in de eerste zes maanden van 2019 met 16,5 procent groeien tot 4,63 miljard euro. De supermarktketen dankt deze groei vooral aan de overname van de 44ste Emté-supermarkt, vorig jaar. Maandag maakte het bedrijf bekend dat ook de Agrimarkt-winkels worden ingelijfd.

Zonder overnames doet Jumbo het ook goed. De omzetgroei in winkels die al een jaar of langer open zijn, komt uit op 7 procent. Met 662 winkels komt de retailer uit op een marktaandeel van 21,6 procent, een nieuwe mijlpaal voor het bedrijf.

Jeugdloon

Jumbo maakt geen winstcijfers bekend, maar laat wel weten dat deze onder druk staan door oplopende kosten. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt, schaarste in transportcapaciteit en veranderingen in wetgeving zijn hier de oorzaak van. Met dit laatste doelt het bedrijf onder meer op de afschaffing van het jeugdloon voor 21-jarigen, op 1 juli van dit jaar.

De snelle ontwikkeling van online shoppen dwingt Jumbo tot het doen van grote investeringen. In verschillende gebieden is de vraag naar thuisbezorging inmiddels groter dan de beschikbare capaciteit.

Sinds eind 2018 pakt Jumbo dit aan door te bezorgen vanuit gecentraliseerde hubs. Deze zijn al operationeel in de regio's Den Bosch, Amsterdam en Zeeland. Later dit jaar komt daar de regio Utrecht bij. Dit bezorgmodel is efficiënter en duurzamer dan thuisbezorging via de winkels.

Nieuw distributiecentrum

De supermarktketen bouwt een nieuw, volledig gemechaniseerd landelijk distributiecentrum in Nieuwegein. De bouw is in volle gang en verloopt volgens verwachting. De oplevering is in het tweede kwartaal van 2020 gepland.

Nog voor dit jaar staat de opening van de eerste drie Belgische Jumbo's op de planning. Voor 2020 richt Jumbo zich op verdere uitbreiding met zo'n twaalf tot vijftien nieuwe Belgische supermarkten. Op langere termijn ziet Jumbo potentieel voor zeker honderd winkels bij onze zuiderburen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer