Functioneren+NVWA+onder+de+loep
Nieuws
© DIRK HOL

Functioneren NVWA onder de loep

Landbouwminister Carola Schouten neemt het functioneren van de hele Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder de loep. Dat heeft ze laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze herbezinning volgt op het besluit van Schouten om de ontwikkeling van het ICT-systeem Inspect van de NVWA te staken. Schouten besloot die te stoppen op advies van Bureau ICT Toetsing (BIT). De ontwikkeling werd te duur en duurde te lang. Het staken ervan betekende een financiële strop van 65 miljoen euro.


Naar aanleiding van het BIT-advies, gesprekken met de NVWA en de Tweede Kamer heeft de minister besloten een herbezinning uit te laten voeren die breder gaat dan alleen de ICT. 'Ik wil dat de herbezinning naar de grondoorzaken kijkt die hebben geleid tot het moeten stoppen met de ontwikkeling van Inspect. Het gaat hierbij onder meer om de verbinding tussen het hoofdkantoor en de uitvoeringspraktijk in het veld.'

Vernieuwing

De herbezinning moet volgens Schouten resulteren in een aanpak voor het realiseren van de eerder vastgestelde NVWA2020-doelen die wel goed werken. De aanpak moet een balans zijn tussen vernieuwing en regulier werk. De minister wil ook kijken naar de communicatie over wat de samenleving mag verwachten van het toezicht door de NVWA. Hierbij moet volgens haar helder zijn dat de NVWA geen risico-vrije samenleving kan garanderen.

De uitvoering van de herbezinning loopt van april 2019, toen de ontwikkeling van Inspect werd stopgezet, tot en met december 2019. Daarbij wordt gewerkt langs drie sporen: technologisch, organisatorisch en strategisch. Samen met het middenmanagement, de medewerkers en de ondernemingsraad geïnventariseerd welke zaken in het kader van de herbezinning moeten worden opgepakt.

Knelpunten

Het is volgens de minister de bedoeling dat bij de herbezinning gebruik wordt gemaakt van de kennis, kunde en ervaring binnen de NVWA zelf. Op onderdelen kan evenwel kennis en kunde van buiten nuttig zijn. Tegelijkertijd wordt in de drie sporen, op basis van de uitkomsten uit de dialoog, gewerkt aan oplossingen van de gesignaleerde knelpunten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer