Nieuwe+kabellegger+Tennet+spaart+teeltaarde
Nieuws
© Landpixel

Nieuwe kabellegger Tennet spaart teeltaarde

Netbeheerder Tennet test momenteel in Wartjenstedt (midden-Duitsland) een nieuwe aanlegmethode van het 380 Volt hoogspanningslijn. Boeren ageerden stevig tegen het omspitten van hun gronden, waarop Tennet de nieuwe techniek ontwikkelde.

Tot op heden moest bij het ondergraven van dergelijk kabels een brede sleuf worden gegraven, waarna deze gelegd kon worden. De teeltaarde ging daarbij vaak verloren, structuurbederf en bodemdaling waren het gevolg. Toen Tennet aankondigde bij het Duitse project 20 van de 230 kilometer ondergronds te willen aanleggen, reageerden de boeren in het gebied dan ook stevig.

Met succes: de netbeheerder presenteerde dinsdag een nieuwe techniek. Gedurende twee jaar heeft Tennet samen met het bedrijf Föckersperger de innovatieve ploegmethode ontwikkeld. Hiermee wordt ondergronds in een pijp drie brede kabels getrokken.

Teeltaarde

Een zelfstandig rijdend voertuig trekt met een ploeg een gleuf in de bodem waar in direct de buis wordt geplaatst. De opgeploegde grond valt meteen weer terug over de buis, waarbij de teeltaarde grotendeels bovenop terug komt te liggen.

Voor deze stap is de vruchtbare teeltaarde volledig verwijderd, zodat deze niet mixt met grond uit de bodem van de gleif. Tennet werkt aan een verbetering van de techniek, waarbij het vooraf verwijderen van de bovenlaag niet meer nodig is.

Innovatie

Met de nieuwe techniek kan per dag 500 meter pijpleiding worden gelegd in homogene, steenvrije bodems. 'Na ongeveer drie jaar onderzoekswerk is het voor ons een groot succes om deze belangrijke innovatie op het gebied van lange 380-Volt ondergrondse kabels te kunnen testen', verzekert Tennet-bedrijfsleider Tim Meyerjürgens.

In oktober wordt het testspoor onderzocht. Bijvoorbeeld of er in de bodem geen ruimte ontstaat en de buizen dus stabiel blijven liggen. Is de testfase positief dan wil Tennet deze techniek in 2020 sowieso in Duitsland verder uitrollen. Op termijn kan het dan ook in andere landen, waaronder Nederland, worden toegepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer