Boeren in beroep om hoogspanningsnetwerk

Zo'n vijftien agrariërs stonden deze week voor de Raad van State in Den Haag. Zij hebben beroep aangetekend tegen de plannen van het ministerie van EZK en netbeheerder Tennet voor de aanleg van een 380 kV-hoogspanningslijn tussen Rilland en Tilburg.

Boeren+in+beroep+om+hoogspanningsnetwerk
© Nieuwe Oogst

De geplande verbinding doorkruist een groot aantal agrarische landbouwgronden in Zeeland, waaronder de percelen van de bezwaarmakers. In een zienswijze hadden de boeren aangedrongen op aanpassing van het ontwerpplan. De voorgestelde wijzigingen door Tennet vonden ze onvoldoende.

In een aantal gevallen is er geschoven met mastposities, werkwegen en werkterreinen. Niettemin voorzien de boeren problemen, bijvoorbeeld met het gebruik van landbouwmachines, mogelijke verzilting van het grondwater, de gezondheid van mensen en dieren en de kwaliteit van de oogst.

Voor geleden schade is Tennet op grond van de wet gehouden tot volledige schadeloosstelling. Maar vooralsnog hebben de bezwaarmakers geen duidelijkheid over de te vergoeden schade en het totale schadebedrag.

Risico's uitsluiten

Volgens Marinus Vermue, akkerbouwer en voorzitter van ZLTO Borsele, willen de boeren meer zekerheid en hogere vergoedingen. 'Het is nu nog niet goed te voorspellen tegen welke problemen we straks aanlopen en hoe hoog de schades zijn waarmee we rekening moeten houden. Als ondernemer willen we elk risico uitsluiten.'

De boeren kunnen zich onder meer niet verenigen met de vrije doorrijhoogte van 5,5 meter, omdat deze niet voor alle landbouwmachines en niet in alle gevallen voldoende is. De boer is verantwoordelijk voor schade aan masten en kabels. Valt de stroom uit, dan is de ondernemer geldelijk aansprakelijk.

Precisielandbouw

Daarnaast is er zorg om het gebruik van instrumenten voor de precisielandbouw, zoals drones en gps in de nabijheid van de hoogspanningsverbinding.

ZLTO heeft namens twee leden beroep ingediend. Een van hen heeft een week voor de zitting het hoger beroep ingetrokken. Zijn zaak was zo ingewikkeld dat Tennet alle gronden van de akkerbouwer heeft gekocht om de voortgang van het proces te kunnen garanderen.

Buurt- en natuurverenigingen

Behalve de agrariërs hadden buurt- en natuurverenigingen beroep aangetekend. Ook laatstgenoemden zijn een tegemoetkoming overeengekomen met de netbeheerder, waarmee ze nieuwe natuurgronden kunnen aankopen en natuurherstelprojecten willen financieren.

De Raad van State doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer