Brabant+Water+en+bedrijven+betalen+droogteschade
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brabant Water en bedrijven betalen droogteschade

Drinkwaterbedrijf Brabant Water werkt mee aan het uitbetalen van schadevergoedingen aan boeren die in de afgelopen twintig jaar aantoonbaar droogteschade leden. Dat vanwege wateronttrekking rond de pompstations Gilzerbaan in Tilburg en die in Gilze. Ook Refresco en Nyrstar trekken de portemonnee.

In het geval van de genoemde pompstations van Brabant Water in Tilburg en Gilze gaat het om ruim dertig grondgebruikers die begin dit jaar met behulp van ZLTO een schadeclaim hebben ingediend. Eind juni vond hierover een bijeenkomst plaats tussen Brabant Water, ZLTO-afdelingen Hart van Brabant en Gilze-Rijen en de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG).

'Daar werd uitgelegd wat voor onderzoeken er plaats gaan vinden en welke gegevens de betreffende boeren en tuinders moeten overleggen om de schade te kunnen bepalen', legt Johan Elshof, specialist Bodem en Water bij ZLTO, uit. 'Denk aan bodemkartering, historische peilbuisgegevens en de grondwaterstanden van 1999 tot nu.'

Berekening

Verder moeten de grondgebruikers ook aan kunnen tonen welke gewassen er op de betreffende percelen verbouwd zijn. Dat kan op basis van de gecombineerde opgave. Op al die gegevens wordt een berekeningsmethode toegepast die is goedgekeurd door de Nederlandse drinkwatermaatschappijen.

'De verwachting is dat Brabant Water over ruim drie jaar start met de uitbetaling van de droogteschade, inclusief renteschade. Een mooi voorbeeld van de ZLTO-koers om leden nog meer voordeel op het erf te bieden', geeft Elshof aan. Los hiervan zijn er nog meer ontwikkelingen op het gebied van uitbetaling van droogteschade door grondwateronttrekkingen. Refresco in Maarheze en Nyrstar in Budel betalen de droogteschade bij ongeveer twintig boeren met terugwerkende kracht tot 2011 uit.

Waalwijk

ZLTO Dongen-Loon op Zand heeft na een ledenbijeenkomst eind juni een claim ingediend voor de vergoeding van droogteschade door de grondwaterwinning in Waalwijk van Brabant Water. Hier gaat het om zeven grondgebruikers. Tenslotte blijkt uit nieuw onderzoek dat er rond Boekel en Erp toch droogteschade is ontstaan door waterwinning van Brabant Water in Loosbroek en Veghel.

ZLTO-afdelingen Boekel-Venhorst, de Meierij en Bernheze hebben hiervoor schadeclaims ingediend. 'Voorheen ging men ervan uit dat er geen droogteschade was, omdat er op grote diepte een storende kleilaag aanwezig is die het water in de bovenste lagen vasthoudt', zegt Elshof. 'Maar nu blijken er gaten in die kleilaag te zitten. Brabant Water onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer