Schouten bekijkt droogte met eigen ogen

Landbouwminister Carola Schouten bracht maandagavond een bezoek aan het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong in Odoorn. Daar wilde ze met eigen ogen zien wat de droogte doet met gewassen.

'Als er nu nog regen valt, is er een goede kans dat het nog goed komt met deze aardappelen', zegt Schouten als ze naar het perceel kijkt. 'Het is heel spannend op dit moment. Je ziet dat in bepaalde gebieden een kritieke fase aanbreekt voor de gewassen en voor sommige gewassen is het al te laat.'

Dat weet ook De Jong. 'De zomergerst is eigenlijk al behoorlijk verdroogd, dan praat je toch over een halve opbrengst. De aardappels lijken nog redelijk. Ik hoop dat de goede perceelsgedeelten nog wat produceren, maar dan moet er wel snel water komen. En de suikerbieten herstellen zich nog wel op termijn.'

Maatregelen

'We hebben geleerd van vorig jaar en inmiddels een aantal maatregelen genomen', geeft Schouten aan. 'Maar het betekent wel het desondanks een spannende tijd voor akkerbouwers is wat er deze zomer weer gaat brengen.' Ze neemt onder meer maatregelen als boeren in de problemen komen met hun financiering, maar ook verlengde ze het mestuitrijtijden en is druk bezig om de assurantiebelasting bij de bredeweersverzekering eraf te halen.

'Ik heb goede hoop dat dit lukt. Ik verwacht komende weken meer te horen vanuit Europa wat de mogelijkheden zijn. Op deze manier proberen we wat verlichting te bieden', meldt de minister. De Jong hoopt maar op een ding: regen. 'Afgelopen zaterdag hebben we een millimeter gehad en je ziet het gewas dan al opfleuren. Eind van de week voorspellen ze weer wat, dus als dat maar komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer