Noodplan voor zomerdroogte

Boeren en tuinders die deze zomer in de problemen komen door de droogte, kunnen een beroep doen op de overheid. Minister Carola Schouten (LNV) heeft een droogteplan klaar met maatregelen die hen door de zomer kunnen helpen.

Noodplan+voor+zomerdroogte
© William Hoogteyling

De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn divers. Zo is onder meer de uitrijperiode van drijfmest op bouwland definitief verlengd van 31 augustus naar 15 september. Oprekking van termijnen voor het scheuren van grasland of het planten van vanggewassen worden nog onderzocht.

Boeren kunnen in ernstige gevallen een beroep doen op overmacht, als ze vanwege een ernstige en langdurige droogteperiode niet kunnen voldoen aan vergroeningsverplichtingen. De Europese Commissie biedt deze mogelijkheid en Schouten heeft aangekondigd boeren deze mogelijkheid te geven als de noodzaak zich aandient.

Overbruggingskrediet

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan ondersteuning bieden aan ondernemers die door de droogte in financiële problemen komen, in de vorm van een verklaring voor een overbruggingskrediet. Schouten heeft met ZLTO afgesproken een oplossing te bieden.

Die geldt voor partijen groente en fruit die door extreem weer niet kunnen worden verkocht via hun normale afzetkanaal, zodat ze toch voor menselijke consumptie worden behouden. Net als vorig jaar kunnen ondernemers uit het hele land zich melden bij de informatielijn van hun regionale LTO-organisatie. Op deze manier wordt voedselverspilling tegen gegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer