'Jongeren moeten tuinbouw leren kennen'

Voldoende personeel is een van de grootste zorgen van de tuinbouw. Daarom wil de sector jongeren interesseren voor een loopbaan in de tuinbouwketen. Onder meer met het project Green Unplugged dat afgelopen week van start ging.

Green Unplugged vindt plaats in de Greenports Aalsmeer en Duin- en Bollenstreek. Maar liefst vijfhonderd vmbo-scholieren bezoeken er dit najaar zeven weken lang elke donderdag een paar tuinbouwbedrijven.

Dat is een deelnemersrecord, waarmee het project alweer de derde editie kent. Hoewel het lastig is om excursies en andere buitenschoolse activiteiten in te passen in de schoolagenda, is de interesse groot.

'Zelfs groter dan er ruimte was, het project is overtekend dit seizoen', zegt Sander van Voorn, programmamanager van Greenport Aalsmeer. Dat de leerlingen door de organisatie worden opgehaald met bussen zal daaraan bijdragen.

Belangrijkste taken

'Het onderwijs laten aansluiten op de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste taken van de Greenportorganisatie', volgens Van Voorn. 'De zorg om voldoende personeel is best groot in het bloemen- en plantencluster. Het is momenteel duwen en trekken, net als in andere sectoren. Vooral aan mbo4-studenten, opgeleid tot leidinggevende op de werkvloer, is een tekort.'

Green Unplugged is onderdeel van de samenwerking tussen het Groen Onderwijscentrum en de Greenports Aalsmeer en Duin & Bollenstreek met een financiële bijdrage van Stimuflori. Er zijn dit jaar achttien deelnemende bedrijven uit de tuinbouwketen die de leerlingen ontvangen.

Vloggen

Het doel van Green Unplugged is de carrièrekansen in de groene sector beter onder de aandacht te brengen van leerlingen, docenten, decanen en ouders.

Naast een rondleiding op een van de deelnemende bedrijven krijgen leerlingen twee groene workshops van veertig minuten. Onder meer over flower design, proefjes met voeding, internationale handel, DNA, social media, vloggen en marketing. Nieuw is dit jaar de workshop over logistiek.

De ruim vijfhonderd leerlingen zijn afkomstig van dertien scholen uit de omgeving van Aalsmeer en Rijnsburg en bezoeken op zes ochtenden bedrijven uit de tuinbouwketen, waaronder kwekerijen, veredelaars en handelsbedrijven.

Eerste kennismaking

'Voor veel jongeren is dit de eerste kennismaking met de groene sector. Het is fijn om hen een modern beeld mee te kunnen geven, want het imago is vaak heel anders', stelt Van Voorn. 'Ze zien dat er veel meer is dan alleen bloemen snijden of tomaten plukken.'

Uit de feedback van de eerste twee edities blijkt veel waardering vanuit de scholen voor de sector en aanpak, volgens de organisatie. Van Voorn: 'Ook de doorstroming naar groene mbo's lijkt te stijgen, maar wat het effect van Green Unplugged daarop is, valt moeilijk te meten.'

Groene carrière
Green Unplugged wordt georganiseerd door het Groen onderwijscentrum, een initiatief van Wellantcollege. Hierin werken bedrijfsleven, onderwijs en overheidspartijen samen. Groen onderwijscentrum verbindt beroepsopleidingen van de groene mbo- en hbo-scholen en bedrijven met elkaar. Doel is de groei van het aantal jonge mensen dat kiest voor een carrière in de groene sector te versterken en de aansluiting tussen onderwijs en praktijk te verbeteren. Er wordt samengewerkt met Greenports Aalsmeer, Boskoop en Duin & Bollenstreek op het thema 'arbeidsmarkt & onderwijs'. Ook is het centrum betrokken bij de Groene Hart Academie, Bollenacademie, Flowerscience Café, Circular economy in de Haarlemmermeer en Blooming Academy van Blooming Breeders.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer