Middelengebruik op de schop

Landbouwminister Carola Schouten wil toe naar een andere systematiek van gewasbescherming. De sector moet naar weerbare planten en groene gewasbeschermingsmiddelen.

Middelengebruik+op+de+schop
© Han Reindsen

Dat heeft de minister laten weten in reactie op het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en omwonenden dat het RIVM heeft uitgevoerd in de omgeving van bloembollenvelden. Uit dit onderzoek zijn geen onaanvaardbare risico's voor de gezondheid naar voren gekomen. De gehalten van gemeten middelen in de lucht en urine zijn niet hoger dan de risicogrenzen.

Schouten overweegt te werken aan een andere toelatingssystematiek, op basis van het omwonendenonderzoek. Het RIVM stelt onder meer dat de huidige toelating geen rekening houdt met de risico's voor kwetsbare groepen, zoals kinderen.


Toekomstvisie

Voor de lange termijn heeft Schouten de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 opgesteld, die zij binnenkort publiceert. In deze visie staat volgens de woordvoerder van Schouten onder andere dat de agrosector op de lange termijn toe moet naar een systeem van weerbare planten, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Telers moeten daarbij werken volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming met bio- of laag-risicomiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer