%27Fossielvrije+glastuinbouw+ligt+binnen+handbereik%27
Nieuws
© VidiPhoto

'Fossielvrije glastuinbouw ligt binnen handbereik'

Voor nagenoeg alle glastuinbouwteelten in Nederland zijn fossielvrije scenario's te bedenken, meldt Kas als Energiebron. Dat is het innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert.

Als de komende jaren de prijzen voor energiedragers als gas en elektra stijgen door marktontwikkelingen of door toeslagen op de prijs, kan geld worden bespaard op bedrijven in glastuinbouwregio's door over te schakelen op fossielvrije opties.

Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw (WUR Glastuinbouw) heeft voor zes voorbeeldteelten fossielvrije opties bedacht. De zes zijn belichte en onbelichte tomaat, chrysant, alstroemeria, warme potplant en radijs.

Verbuiksprofielen

Bij deze teelten hebben de onderzoekers verbruiksprofielen opgesteld voor de warmte-, elektriciteit- en CO2-vraag, waarbij ze hebben gekeken naar de huidige kas en teeltwijze, maar ook naar een kas met extra energiebesparende technieken. Voorbeelden hiervan zijn ledverlichting, ontvochtiging met voelbare warmteterugwinning en extra schermen.

Vervolgens heeft WUR Glastuinbouw de warmtevraag voor de zes teelten ingevuld met een combinatie van warmte uit een warmtenet en de inzet van geothermie of een warmtepomp. Met behulp van ketelhuissimulatie zijn de kosten voor de verschillende combinaties in kaart gebracht.

Kosten

Deze kosten hebben de onderzoekers bepaald voor drie prijsscenario's: een referentiescenario met de prijzen van nu, een transitiescenario van bijvoorbeeld over tien jaar en een eindscenario, vanaf 2040, waarin geen fossiele brandstoffen meer kunnen worden ingezet. Bij het huidige prijsniveau is de inzet van WKK voor warmte en elektra de beste optie.

Aanvullend is fossielvrije warmte uit bijvoorbeeld geothermie of biomassa aantrekkelijk dankzij SDE+ subsidie, aldus de onderzoekers. 'Bij stijgende energieprijzen kan de situatie snel omslaan. Vooral de inzet van een warmtepomp, die gebruik maakt van warmte uit oppervlaktewater, komt vaak naar boven als een aantrekkelijk alternatief. Investeringen in energiebesparing kunnen vooral in toekomstige prijsscenario's meehelpen om de kosten te verlagen.'

Kas als Energiebron

In Kas als Energiebron, het programma dat dit onderzoek heeft gefinancierd, werken Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer