Blij+met+samenwerken+aan+duurzamere+akkerbouw
Nieuws
© Han Reindsen

Blij met samenwerken aan duurzamere akkerbouw

Er is veel bereidheid tot samenwerken aan duurzame teeltmethoden in de akkerbouw. Dat bleek bij het symposium ‘Op z’n vitale akker’ in Lelystad, op 17 juni. De Brancheorganisatie Akkerbouw is daar blij mee.

'De lat ligt hoog met ons actieplan Plantgezondheid. Het is complex en er is geen blauwdruk. Ik ben er heel blij mee dat veel partijen er met ons mee aan de slag willen', zei voorzitter Dirk de Lugt van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw bij de afsluiting van het symposium.

De inhoud van het symposium sloot aan bij de actualiteit, met minister Carola Schouten (LNV) die een pleidooi hield om de consument ervan te doordringen dat duurzamere productie in de land- en tuinbouw gepaard moet gaan met duurder voedsel.

Actief

'Na vijf minuten debat is mij al duidelijk dat hogere prijzen belangrijk zijn voor verduurzaming in de akkerbouw', zei Marijn Frank, dagvoorzitter bij het symposium dat BO Akkerbouw samen met Wageningen University & Research organiseerde. Verduurzamen leidt tot extra kosten die niet direct aan afnemers zijn door te berekenen.

Toch zijn akkerbouwers er wel al actief mee, bevestigden Kees van Dijk (De Heen), Wim Stegeman (Lelystad) en Peter Harry Mulder (Muntendam). Zij fungeerden als praktijkpanel van telers die al langer met diverse duurzaamheidsaspecten in de bedrijfsvoering bezig zijn.

Veredeling

Faciliteren van kennisontwikkeling en –verspreiding is één van de zaken waar het ministerie van LNV op inzet bij de uitwerking van de LNV-Toekomstvisie Gewasbescherming 2030, vertelde Martijn Weijtens, waarnemend directeur plantaardige Agroketens van LNV. Vereenvoudigen van Europese toelatingsprocedures voor laagrisico middelen en beschikbaar krijgen van moderne veredelingstechnieken zijn andere speerpunten voor LNV.

Bij die veredeling ligt de focus van veredelaars op duurzaamheid, zei directeur Niels Louwaars van Plantum. Een recente enquête onder zijn leden wees opbrengst, resistenties, kwaliteit, abiotische stressfactoren en robuustheid als de voornaamste kweekdoelen uit.

BO Akkerbouw

Brancheorganisatie Akkerbouw vertegenwoordigt ketens van uitgangsmateriaal, teelt, handel en verwerking. BO Akkerbouw richt zich met onder meer onderzoek en innovatie op onderwerpen die meerdere gewassen en ketens raken en bepalend zijn voor de toekomst van de sector, zoals plantgezondheid, bodem en klimaat.

Leden/partners zijn LTO Nederland, NAV, NAJK, Agrifirm NWE, Avebe, Comité van Graanhandelaren, Cosun, CZAV, NAO, Plantum, Vavi en Van Iperen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer