Steun+van+burgers+voor+Europese+gedachte+neemt+toe
Nieuws
© Peter Smit

Steun van burgers voor Europese gedachte neemt toe

Langzaam maar zeker stijgt het aantal burgers dat positief denkt over de Europese Unie. Ook de gemeenschappelijke munt, de euro, krijgt meer steun dan ooit. Dat blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

Half november zijn 30.000 mensen in alle lidstaten gevraagd naar hun mening over de Europese Unie. De uitkomsten zijn verwerkt in een zogenoemde Eurobarometer, die geldt als een stemmingsindex voor de Europese eenwording.

Over de hele EU genomen heeft 43 procent van de ondervraagden een goed gevoel bij de Europese samenwerking. Dat aantal was sinds 2009 niet meer zo hoog, enkele jaren geleden was het ruim 30 procent minder. In Nederland heeft 57 procent van de ondervraagden vertrouwen in de EU. Litouwen staat met 65 procent bovenaan.

De situatie ligt heel anders in de landen in het zuiden van de EU. Zo heeft in Griekenland slechts 26 procent vertrouwen in de Europese samenwerking. Ook Spanje, Italië en Frankrijk zitten behoorlijk onder het gemiddelde. In Groot-Brittannië, dat worstelt met de brexit, is de bijval eveneens laag. Daar geeft 31 procent van de ondervraagden aan nog vertrouwen te hebben in Brussel.

Positieve

Veel steun is er voor de euro. In de landen die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd, ziet driekwart van de ondervraagden daar meer voor- dan nadelen van. Sinds 2013, toen slechts 62 procent tevreden was met de euro, is de stemming geleidelijk aan positiever geworden. Nederland zit met 80 procent steun boven het gemiddelde, maar ook in Griekenland is er na de recente eurocrisis nog 67 procent steun voor de gemeenschappelijke munt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer