NVWA+tevreden+over+telen+vanggewas+na+mais
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA tevreden over telen vanggewas na mais

Maistelers op zand- en lössgrond houden zich over het algemeen goed aan de regel dat ze direct na de maisoogst een vanggewas moeten telen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA gebruikte satellietdata om te controleren of maistelers een vanggewas inzaaien na de maisoogst. Het orgaan heeft de satellietdata van 48.255 maispercelen geanalyseerd. Hieruit bleek dat op ruim 98 procent van de percelen de regels voor het telen van vanggewassen goed werden nageleefd. Bij 207 percelen waar twijfel was over het telen van vanggewas, zijn in januari 2019 inspecties uitgevoerd. Hierbij bleek dat er op 28 percelen sprake was van een overtreding. Tegen deze telers is proces-verbaal opgemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat het analyseren van satellietdata een goed hulpmiddel is om de regel te controleren.

Verplichting vanggewas

Om te voorkomen dat stikstof die niet door de mais is opgenomen, in het najaar en in de winter uitspoelt naar het grondwater, is het op zand- en lössgrond verplicht om direct na de maisoogst een vanggewas zoals gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst, triticale of Japanse haver te telen.

Het vanggewas neemt de in de bodem achtergebleven stikstof op en voorkomt daardoor dat deze uitspoelt en leidt tot verontreiniging van het grondwater. De wetgeving rondom de verplichting een vanggewas te telen is in 2019 gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat het vanggewas nu in principe uiterlijk 1 oktober moet zijn ingezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer