Univé: veehouder wees alert op hooibroei

Nu het maaiseizoen weer is begonnen, roept verzekeraar Univé veehouders op extra alert te zijn op hooibroei. Met de juiste maatregelen is de kans daarop te minimaliseren.

'Veehouders zijn deskundig op het gebied van hooiwinning, desondanks zien we helaas jaarlijks dat, ondanks alle maatregelen, branden ontstaan', zegt Erik Dokter van Univé in de studio van Nieuwe Oogst TV.

Dokter pleit dan ook voor het preventief controleren van hooibalen. 'Afgelopen jaar hebben wij vijftig controles uitgevoerd, dat klinkt misschien weinig, maar met die vijftig controles voorkwamen wij drie tot vijf branden.'

Tips

Op verzoek van de ondernemer doet Univé hooibroeimetingen op locatie. Meerdere klanten van het verzekeringsbedrijf laten jaarlijks preventief zo'n controle uitvoeren. Daarnaast komt het bedrijf met tien preventietips:

1. Maai gras bij voorkeur bij mooi weer en laat het goed drogen, voordat het tot balen wordt geperst.
2. Wees extra alert op broei bij jonge, goed bemeste grassen.
3. Wees extra alert op het bijharken van minder gedroogde grassen uit de hoeken van een perceel.
4. Is het niet mogelijk om hooi of stro droog in te pakken? Wikkel de balen dan in plasticfolie, waardoor het hooi ook beter zijn kwaliteit behoudt.
5. Pers het hooi bij voorkeur in kleine balen. Deze zijn minder strak geperst, waardoor er minder kans is op broei dan bij grote balen.
6. Grote balen? Stapel ze niet hoger dan drie pakken. Zorg ook hier voor voldoende ventilatie rondom de opslag, maar ook tussen de balen.
7. Loonwerker ingehuurd? Houd de baal waarin hooi of stro van een collega zit apart. Broei ontstaat vaak in gemengde balen.
8. Controleer regelmatig de temperatuur van het hooi. Wees alert bij geconstateerde indicatoren van broei, zoals vochtontwikkeling boven op de balen en/of de specifieke geur (zware tabak/chemische lucht).
9. Vooral in een periode waar het weer heel instabiel is, is het moeilijk om een goede kwaliteit hooi te krijgen. Zo is de kans op hooibroei groter. Wees dan extra attent op hooibroei.
10. Schakel bij twijfel altijd direct een hooibroeicontroleur in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer