Onderzoek+naar+middelresten+in+mest+rammelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek naar middelresten in mest rammelt

De relatie tussen chemische stoffen in mest en de afname van weidevogels in Nederland kan niet worden aangetoond. Dat concluderen Wageningen University & Research (WUR) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Beide organisaties bogen zich op verzoek van landbouwminister Carola Schouten over het rapport 'Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven' van Jelmer Buijs en Margriet Samwel-Manting. Daarin claimen Buijs en Samwel-Manting dat die relatie er is. De middelen zouden afkomstig zijn van gewasbeschermingsmiddelen, biociden en diergeneesmiddelen.

Hoewel het Ctgb en de WUR vinden het causale verband wetenschappelijk niet kan worden aangetoond, vinden ze wel dat er een signaal uitgaat van het rapport dat mogelijk verder moet worden onderzocht. Schouten laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze hierover in gesprek gaat met beide organisaties om te beoordelen of nader onderzoek wenselijk is.

Risico's

Schouten schakelde de expertise van toxicologen van de WUR in en het Ctgb voerde een wetenschappelijke analyse van het onderzoek uit. Dat gebeurde om de vraag te beantwoorden of de gevonden waardes risico's kunnen opleveren en of er reden is om bestaande toelatingen in te perken. Ctgb concludeert dat er op dit moment geen aanleiding is om in te grijpen, omdat er geen overschrijdingen van toegestane concentraties in de bodem zijn gevonden.

Ctgb is kritisch op het onderzoek van Buijs en Samwel-Manting. De commissie stelt vast dat het rapport op verschillende onderdelen wetenschappelijk gezien tekortschiet. Het college ziet tekortkomingen in de monstername, metingen en rapportage, waardoor de resultaten van het onderzoek minder betrouwbaar zijn.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer