ECA%2Dwater+krijgt+opnieuw+vrijstelling
Nieuws
© Koos v.d. Spek

ECA-water krijgt opnieuw vrijstelling

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft opnieuw vrijstelling verleend voor het gebruik van ECA-water voor de desinfectie van proceswater in spoel- en kookbaden van bloembollen. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) had hierom gevraagd.

Het gaat om de toepassing van 'actief chloor in situ gegenereerd uit natriumchloride door elektrolyse' door de OxAgri van BlueSense (voorheen: Bright Spark). De vrijstelling is geldig van 15 juni tot en met 12 oktober van dit jaar. Na 2018 is dit het tweede jaar dat ECA-water mag worden toegepast in de bloembollensector.

ECA-water is een hulpmiddel bij het koken en spoelen van bloembollen, omdat het de verspreiding van bacteriën, schimmels en virussen tegengaat. Voorheen werd in de sector Formaline gebruikt tijdens het koken van bollen, maar dat middel is sinds 2007 verboden en werkte niet tegen virussen en zorgde voor schade aan de bollen.

Bescherming

'De inzet van ECA-water biedt telers een veilige, duurzame en effectieve methode om bloembollen tijdens de verwerking optimaal te beschermen', meldt de KAVB. ECA-water wordt onder meer ingezet bij het koken van narcissen en spoelen van tulpen.

ECA-water is nog niet toegelaten als gewasbeschermingsmiddel. 'Dat is een onwenselijke situatie voor ondernemers in de sector, maar ook voor de overheid', stelt de KAVB. 'Minister Carola Schouten van LNV heeft aangegeven dat zij de inzet van ECA-water ziet als een voorbeeld van innovatie in de agrarische sector.'

Nieuwe Verwerken

In het onderzoek van het Topsectorproject 'Het Nieuwe Verwerken' is aangetoond dat ECA-water werkt tegen alle relevante bacteriën, schimmels en virussen. Partners binnen het project zijn onder andere KAVB, Anthos, Wageningen University & Research en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer