Ongewenste+communicatie+bij+onderzoek+omwonenden
Nieuws
© Han Reindsen

Ongewenste communicatie bij onderzoek omwonenden

De communicatie over het onderzoeksrapport gewasbescherming en gezondheid door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is zeer teleurstellend verlopen.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van Kamervragen van Maurits von Martels (CDA) en Erik Ziengs (VVD). Hij vindt het 'ongewenst' dat, zonder alle ins en outs, brokken rapporten in de media zijn gekomen.

'Ik betreur dat de rapportage op twee momenten vroegtijdig is gepubliceerd. De berichtgeving in de media op 6 maart 2019 is tot stand gekomen, nadat een conceptversie van het rapport was gelekt. Op 10 april 2019 is een persbericht inclusief het rapport enige tijd voortijdig op de RIVM-website geplaatst', schrijft De Jonge.

Per ongeluk

De minister heeft het RIVM op beide zaken aangesproken. 'In beide gevallen was dit natuurlijk niet de bedoeling en zeker geen communicatiebeleid van het RIVM.' Het publiceren van een persbericht en het samenvattend rapport op 10 april door het RIVM is volgens De Jonge per ongeluk gebeurd als gevolg van een technische fout.

'Zodra dit bekend werd, heeft het RIVM geprobeerd dit ongedaan te maken. De publicaties zijn toen van de website van het RIVM verwijderd, maar waren in de tussentijd al verder verspreid. Het RIVM betreurt dit ten zeerste', laat De Jonge weten.

Beleidsontwikkeling

Vooral als het gaat om de volksgezondheid vindt de minister onafhankelijk en duidelijk advies belangrijk. 'Het RIVM heeft onder andere tot wettelijke taak onderzoek te verrichten dat is gericht op ondersteuning van de beleidsontwikkeling en zijn eigen bevindingen en conclusies te vormen en te publiceren. Ik mag daar niet op sturen en wil dat ook niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
Meer weer