Varkens inzetten tegen voedselverspilling

Het varken weer benutten tegen voedselverspilling. Dat stelt voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie varkenshouderij (POV) voor. De overheid moet dan wel eerst het nuttig gebruik van etensresten mogelijk maken. Nu is dat verboden.

Varkens+inzetten+tegen+voedselverspilling
© Twan Wiermans

Voedselverspilling is volgens Janssen een groot probleem, wereldwijd maar ook in Nederland. Verspilling is niet duurzaam, vormt een aanslag op het klimaat en levert een afvalberg op.

'Het varken is één van de weinige dieren die overweg kan met menselijke voedingsresten. Via dit dier kan de enorme berg voedselresten een nuttige bestemming krijgen, waarmee de voedsel- en klimaatkringloop weer deels kan worden gesloten', stelt de POV-voorzitter.

Broeikasgasuitstoot

Ongeveer 30 procent van het voedsel dat de landbouw wereldwijd voortbrengt, komt terecht op het bord van de consument. Twee derde gaat dus tussen oogst en consumptie verloren. 8 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot is het gevolg van voedselverspilling. In rijke, geïndustrialiseerde landen, waaronder Nederland, is de voedselverspilling veruit het grootste.

Het verbaast Janssen dat de circulaire economie, waar het rijk zo op inzet, niet van toepassing is op voedselverspilling en de klimaatopgave. 'Het klimaatakkoord houdt tot nu toe geen rekening met hergebruik van grondstoffen als etensresten.'

Kringloop

Vroeger waren de voedsel- en klimaatkringloop vrijwel gesloten. Gezinnen verbouwden hun eigen voedsel, de etensresten gingen naar het varken en de mest weer op het land. Nutriënten, maar ook CO2, zaten in de kringloop. Het varken zorgde daarbij voor hoogwaardig voedsel in de vorm van smaakvol vlees. 'Nu hebben gezinnen in plaats van een varken een afvalcontainer', constateert Janssen.

Op dit moment is het wettelijk verboden om etensresten te voeren aan varkens in verband met mogelijke verontreiniging. Voordat etensresten gevoerd mogen worden, zullen ze zodanig bewerkt moeten zijn dat deze de gezondheid van de dieren en de voedselveiligheid niet in gevaar brengen. 'Als de overheid een nuttig gebruik van etensresten mogelijk maakt, hebben de varkens de oplossing', verzekert Janssen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer