Te rijpe tomaat komt toch in supermarktschap

Bij het verpakken van tomaten bij Greenpack, een dochterbedrijf van telersvereniging Harvest House, vielen te rijpe en te zachte exemplaren uit. Zonde, vonden de telers. Productiebedrijf Greenblend en handelsmaatschappij Food Fellows maken er soepen en sauzen van.

Te+rijpe+tomaat+komt+toch+in+supermarktschap
© Food Fellows

Food Fellows is onderdeel van Harvest House in Maasdijk, een telersvereniging van vruchtgroenten. Het bedrijf verwerkt tomaten die uitvallen tijdens het verpakken bij Greenpack, een andere dochter van Harvest House.

In 2014 richtte de vereniging productiebedrijf Greenblend op, dat de reststroomtomaten volgens eigen receptuur verwerkte tot Tomatoblend, een houdbare tomatensaus. In 2017 is Food Fellows daarbij gekomen als handelsmaatschappij, met als missie om als innovatief bedrijf binnen Harvest House samen met telers bewerkte vruchtgroenteproducten te ontwikkelen en te vermarkten.

Misvormde groenten

In 2018 heeft Harvest House Snijpunt in De Lier overgenomen, dat al 22 jaar klasse 2-groenten tot gesneden product verwerkt. Commercieel directeur Marco Romein had bij zijn afstudeeropdracht voor de Hogere Agrarische School geconstateerd dat misvormde groenten nauwelijks iets opbrachten en dat leidde tot de oprichting van Snijpunt.

Eigenlijk horen onze producten op de agf-afdeling thuis

Rogier Hilkes, commercieel directeur Food Fellows

Het bedrijf verwerkt veertien soorten groenten tot gesneden producten. Op een van de productielijnen zijn dat uien en paprika's die als blokjes van 3 bij 3 centimeter voor sjaslieks en andere barbecueproducten van de band rollen. Romein: 'In het hoogseizoen hadden we onvoldoende afzetmogelijkheden voor het snijafval', zegt Romein. 'Omdat we niets willen weggooien, was dat mijn grootste irritatie.'

Nieuwe toepassingen

Food Fellows heeft voor de snijresten van Snijpunt nieuwe toepassingen bedacht. Naast de Tomatoblend-tomatensaus zijn dat tomatenpastasaus The Lazy Fellow, met paprika, wortel, courgette en ui, en tomatensoep Souperdelicious, met wortel en ui.

Volgens Romein is het de bedoeling dat de start-up meer producten ontwikkelt met restgroenten. 'Food Fellows is daarin leidend, maar wij kunnen bijvoorbeeld aangeven dat we broccolistelen over hebben waar zij een mooi product van kunnen maken.' Hij is blij dat de restgroenten in waardevolle producten terechtkomen, maar vooral dat ze een bestemming krijgen en niet als koeienvoer eindigen.

Beurzen

De markt voor bewerkte groenteproducten is een andere dan voor onbewerkte groenten. Op de Horecava van afgelopen januari in Amsterdam heeft Food Fellows de marktaftrap van de nieuwe producten gedaan. Op de Fruit Logistica die in februari in Berlijn plaatsvond, heeft het bedrijf de eerste orders kunnen uitleveren aan een grote Duitse retailketen.

Het lastige is volgens Rogier Hilkes, commercieel directeur van Food Fellows, dat de markt van soepen en sauzen al redelijk verzadigd is en dat het uitrollen van een nieuw merk niet zo snel gaat.

Dagverse groenten

Wat de producten van Food Fellows onderscheidt, is dat ze vrijwel volledig uit verse groenten bestaan en bijna geen suiker en helemaal geen conserveringsmiddelen bevatten. 'We verwerken dagverse groenten die op hun allerlekkerst zijn, omdat ze bijna te rijp en te zacht zijn. Onze producten zijn zo puur dat we ze het liefst op de agf-afdeling in de supermarkt zouden zien in plaats van in de soep- en sausschappen', zegt Hilkes.

De telers van Harvest House zijn blij met het verwaarden van tomaten die ze eerst weg moesten gooien. Volgens Hilkes heeft dat ook een emotionele component, omdat de telers hun ziel en zaligheid in de productie van tomaten leggen.

Omdat Food Fellows nog in de start-upfase verkeert, hebben de soepen en sauzen nog geen winst opgeleverd, maar het uiteindelijke doel is om ze commercieel succesvol in de markt te zetten.

Aparte tak van sport

Royal Pride in Middenmeer is een van de tomatenkwekerijen die is aangesloten bij Harvest House. Algemeen directeur Frank van Kleef legt uit dat de telers al jaren geleden op de gedachte waren gekomen om ook bewerkte producten te gaan produceren met de reststromen die vrijkomen bij het verpakken door Greenpack. Na de eerste productie van Tomatoblend kwamen ze erachter dat de soepen- en sauzenmarkt een aparte tak van sport is.

De telers van Harvest House hebben in 2017 goedkeuring gegeven aan de start van Food Fellows. 'We hebben er veel in geïnvesteerd en het goede daarvan is dat er dan geen weg meer terug is', zegt de directeur. 'Als je alles van tevoren wist, zou je het waarschijnlijk niet doen.'

Eigen broek ophouden

Toch vindt Van Kleef Food Fellows nog steeds een goed initiatief. Hij verwacht dat het dochterbedrijf binnen één tot twee jaar zijn eigen broek op kan houden.

'Voedselverspilling tegengaan is altijd goed'
Kromkommer in Utrecht heeft als missie voedselverspilling tegen te gaan door 'kromme groente' in de winkelschappen te laten belanden. De organisatie wil dat consumenten niet alleen rechte wortels, glanzende paprika's en uniforme peren kunnen kopen. Zolang dat nog niet zo is, verkoopt Kromkommer soepen die gemaakt zijn van groente die niet aan de kwaliteitseisen voldoet of die telers niet oogsten als dat niet loont. Kromkommer verkoopt ook duurzaam houten speelgoed in de vorm van kromme groenten en fruit. 'Food Fellows gaat voedselverspilling tegen, maar op een andere manier dan wij', zegt ketenregisseur Laurien Adriaanse. 'Wij willen de keten veranderen, zodat iedere teler zijn kromme producten tegen een eerlijke prijs kan verkopen. Daarna kunnen wij onszelf opheffen. Food Fellows verwerkt dicht bij de bron iets te rijpe tomaten tot waardevolle producten. Dat moedigen wij alleen maar aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer