Akkerbouwer+krijgt+boete+na+onrechtmatig+gebruik+pootgoed
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwer krijgt boete na onrechtmatig gebruik pootgoed

Het Antwerpse hof van beroep heeft een akkerbouwer in de Belgische provincie Antwerpen veroordeeld tot betaling van een hoge boete en schadevergoeding aan Breeders Trust.

Het hof oordeelde eerder deze maand dat de betrokken landbouwer Breeders Trust een vergoeding van ruim 90.000 euro aan gederfde inkomsten is verschuldigd. Het gaat om het niet aanmelden van zijn areaal pootgoed van de kwekersrechtelijk beschermde rassen Asterix en Fontane.


Verder stelde het hof vast dat Breeders Trust ook andere schade heeft geleden, zoals opsporingskosten en reputatieschade. Daarvoor moet de landbouwer een schadevergoeding betalen die forfaitair is vastgesteld op het voordeel dat de betrokken boer uit de inbreuk op een areaal van ruim 230 hectare Fontane kreeg.

Winst bepalen

Een door het hof aangestelde expert zal op korte termijn de hoogte van de winst over de jaren 2011, 2012 en 2013 moeten bepalen. Tevens is de gedaagde landbouwer veroordeeld tot betaling van interesten op de volledige schadevergoeding vanaf de dag van dagvaarding in 2013.

Tenslotte is door het hof een dwangsom opgelegd van 2.000 euro per hectare per jaar indien de betrokken akkerbouwer in de toekomst het stakingsbevel uit het arrest niet zou naleven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer