Rusland+open+voor+vruchtbomen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rusland open voor vruchtbomen

Handelsbond Anthos en de Cultuurgroep Fruitgewassen van LTO hebben samen met de NVWA en Naktuinbouw afspraken gemaakt over de export van vruchtbomen naar Rusland.

Met Russische autoriteiten zijn afspraken gemaakt voor de export van vruchtbomen en vruchtboomonderstammen.

Alleen erkende boomkwekerijen mogen hun producten naar Rusland verkopen. Deze status bereiken ze na een positieve beoordeling van de NVWA gevolgd door een bezoek van inspecteurs van Rosselkhoznadzor, de Russische plantenziektekundige dienst.

Controle NVWA

Boomkwekers die willen exporteren, moeten hun Russische afnemers contact laten opnemen met Rosselkhoznadzor om hun belangstelling kenbaar te maken voor Nederlandse vruchtbomen en onderstammen. Die schakelt vervolgens de NVWA aan in voor controle.

Bedrijven die vanwege concrete Russische belangstelling in aanmerking komen voor erkenning door de Russische autoriteiten kunnen zich melden bij het secretariaat van Anthos.

Bilateraal protocol

Aanvankelijk streefde Anthos voor de export van alle boomkwekerijproducten naar een bilateraal protocol met Rusland. Rosselkhoznadzor wilde daaraan echter geen medewerking verlenen vanwege een beperkte belangstelling van het Russische bedrijfsleven.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer