Alle+bloembollen+en+vaste+planten+in+2024+duurzaam
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Alle bloembollen en vaste planten in 2024 duurzaam

Alle Nederlandse bloembollen en vaste planten die in 2024 worden verhandeld, hebben een duurzaamheidscertificaat. Deze ambitie hebben de deelnemers aan het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten vastgelegd.

Het platform wil dit doel in stappen bereiken: in 2020 moet 50 procent zijn gecertificeerd en twee jaar later 75 procent. 'Transparantie is een must om de verschillende marktpartijen te kunnen blijven beleveren', stellen de deelnemers aan het platform.

In september 2017 hebben zeventien handelsbedrijven het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten opgericht. Doelstelling van het Platform is te kunnen blijven voldoen aan de eisen die retailers, de markt en de samenleving op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit stellen. Sinds de oprichting zijn nog drie handelsbedrijven aangesloten. In samenwerking met verschillende partijen, waaronder producenten, certificerende organisaties, en controle- en kennisinstellingen, worden de doelstellingen verder uitgewerkt.

Controles

In het soort certificering wordt geen keuze gemaakt: dit kan MPS, Planet Proof (Milieukeur), Groenkeur (voor vaste planten), Global GAP of Skal zijn. Daarnaast komen er doelstellingen op het gebied van kwaliteit, met name gericht op minimummaten en soortechtheid. Samen met BQ Support onderzoekt het platform de mogelijkheden om de controles naar de retail te verleggen. In najaar 2018 gaat hiervoor een proef van start.

Alle activiteiten moeten leiden tot een betere kwaliteitsborging en een goede aansluiting bij de duurzaamheidseisen die retailers aan de handelsbedrijven stellen. Retaildeskundige Gerrit Grievink van Focusplaza begeleidt het platform, Anthos en iBulb faciliteren het. Grievink: 'De retail zal steeds nieuwe eisen opleggen; het is niet iets dat overwaait. Als je niet meedoet, dan mis je de boot. Dat geldt voor de hele keten van bloembollen en vaste planten.'

Aangesloten bedrijven

De bij het platform aangesloten handelsbedrijven zijn A. Frijlink & Zonen, Bakker Hillegom, Breck Holland, Bruno Nebelung Holland, C.S. Weijers & Zn., De Ree Holland, Jansen’s Overseas, Florex, Fred de Meulder Export, JUB Holland, Kapiteyn, Kébol, Lily Company, G. Lubbe & Zoon, M. Thoolen, Molenaar & Van Ginhoven, Moolenaar, TotalGreen Holland, Tuberbulb Export en Van Zijverden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer