Broers De Wit oogsten vele kleuren bloemkool

Dennis en Bas de Wit uit Hoogkarspel verbouwen naast witte bloemkool oranje en paarse varianten en de groene Romanesco. Met de Kerngroep Bloemkool werkt het bedrijf aan een gezonde toekomst voor de sector.

Broers+De+Wit+oogsten+vele+kleuren+bloemkool
© Marcel Rob

De eigenaren van akkerbouwbedrijf Maatschap PBA de Wit en Zonen in Hoogkarspel, de broers Dennis en Bas de Wit, verbouwen op 100 hectare bloemkool, op 28 hectare pootaardappelen en op 8 hectare tarwe. De broers hebben het familiebedrijf in 2004 overgenomen en hebben het sinds die tijd fors uitgebreid.

'Mijn vader en oom hadden 15 hectare bloemkool en 8 hectare pootaardappelen en deden alles met zijn tweeën', legt Dennis de Wit uit. 'Wij huren nu een club Poolse jongens in en daardoor kunnen we veel meer doen.'

Planten

Het planten van de bloemkool, waarvan het meeste uitgangsmateriaal van Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof komt, begint eind februari en de eerste oogst vindt in de tweede helft van mei plaats. Om de oogst te vervroegen, maar ook om de planten tegen hagel, wind, regen en nachtvorst te beschermen, gebruiken de broers vervroegingsdoek.

Het weer en de regelgeving zijn onze baas, maar verder is er niemand die ons werk oplegt

Dennis de Wit, Maatschap PBA de Wit en Zonen in Hoogkarspel

Tot begin augustus gaan er nieuwe planten de grond in en de laatste oogst is in de tweede week van november. De meeste bloemkool gaat via telersvereniging Best of Four naar handelsbedrijf AGF Direct.

De bloemkooloogst loopt van half mei tot half november.
De bloemkooloogst loopt van half mei tot half november. © Marcel Rob

Minibloemkooltjes

Sinds vorig jaar verbouwen de broers ook zo'n 6 hectare oranje en paarse bloemkool en de groene Romanesco. 'Het gaat maar om een paar duizend stuks per week. We willen onze afnemers een totaalpakket bieden van alle bloemkoolsoorten waar vraag naar is', zegt De Wit.

'We zijn twee jaar geleden ook begonnen met minibloemkooltjes, die bestemd zijn voor kleine huishoudens en in groentepakketten, bijvoorbeeld voor HelloFresh. Van die minibloemkolen, die ongeveer 0,5 hectare in beslag nemen, verkopen we er ongeveer tienduizend per week. Ze zijn eerder oogstrijp en er passen er meer op een hectare, dus dat scheelt kosten.'

Automaat

Sinds zeven jaar heeft het akkerbouwbedrijf een bloemkoolautomaat voor de huisverkoop. 'We zijn ooit begonnen met een kar aan de weg, omdat mensen het land in liepen, als ze een verse bloemkool wilden hebben', zegt de akkerbouwer. 'Daarna hebben we een kuubskist langs de weg gezet met een potje erbij. Maar het potje was telkens leeg of compleet weg, dus dat was het ook niet. Kopers voelden ook iedere keer aan de bloemkolen, wat niet zo hygiënisch was.'

Bloemkool in automaat blijft schoon en onbeschadigd.
Bloemkool in automaat blijft schoon en onbeschadigd. © Marcel Rob

De bloemkolen blijven schoon en onbeschadigd in de automaat, die ook wisselt vanaf een tieneurobiljet. De huisverkoop is volgens De Wit peanuts ten opzichte van de totale productie, maar de automaat heeft zichzelf al lang en breed terugverdiend. 'Het gebeurde vroeger regelmatig dat mensen het erf op kwamen, als ze aan hadden gebeld voor wisselgeld en meenamen wat ze konden gebruiken. Van dat soort gedoe zijn we nu gelukkig verlost.'

Regeldruk

De afgelopen jaren is volgens De Wit de regeldruk toegenomen. Als voorbeelden noemt hij de discussie rond het gebruik van Roundup, de driftbeperking en de geringe beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen.

'Neem nu zoiets als kringlooplandbouw. Dat doen wij al twintig jaar. Van onze tarwe gaat het stro naar een melkveehouder. De mest die hij daarvan maakt, gebruiken wij weer op het land. Nu moeten we dat allemaal registreren', zegt de ondernemer.

Schakelend vermogen

'Ze zeggen weleens: 'Als een boer niet kan zwemmen, dan ligt het aan het water', wat voor mij betekent dat je als boer een groot schakelend vermogen moet hebben. Met regels moeten we leren leven en proberen er een mouw aan te passen. Het weer en de regelgeving zijn onze baas, maar verder is er niemand die ons werk oplegt.'

De vraag naar bloemkool van Nederlandse telers blijft ongeveer gelijk, maar het aantal bedrijven neemt af en de bedrijven die overblijven, hebben een steeds grotere omvang. Om de sector in de toekomst gezond te houden, heeft Vollegrondsgroente.net begin 2019 de Kerngroep Bloemkool opgericht, waarvan De Wit een van de leden is.

Drie hoofdthema's

'In het verleden waren er wel avondjes voor bloemkooltelers, maar daarvoor liep de animo terug. Met een club van vijf vrij jonge telers en een coördinator gaan we nu aan de slag met drie hoofdthema's: als eerste dingen waar we allemaal tegenaan lopen, zoals bodem, water, ziektes en groenbemesters, verder toekomstgerichte innovatieve teelt met drones, meetapparatuur en machines en ten slotte een schonere teelt met minder middelen en sterkere planten.'

Ondanks alle vernieuwing vindt De Wit dat agrariërs hun boerenverstand moeten blijven gebruiken. 'Bepaalde dingen kun je nu eenmaal niet vanachter een bureau regelen. Daarom zijn bezoekers aan ons bedrijf altijd welkom en laten we op Facebook zien wat er in de sector speelt en waar we mee bezig zijn.'

'Voelen, ruiken en proeven'
'De afgelopen jaren zijn bloemkoolteeltbedrijven zoals die van Bas en Dennis de Wit in Hoogkarspel gegroeid en veel professioneler geworden', zegt Erna Steenhuis van Vollegrondsgroente.net. 'Wij stimuleren en faciliteren de samenhang tussen de bedrijven, met als basis gezamenlijke kennis over teelt, rassen, bemesting en gewasbescherming. Bij de kennisbijeenkomsten is dit seizoen duurzame bodem en bodembeheer een leidend thema. Bij de eerste bijeenkomst vorige week groeven telers onder leiding van een bodemcoach zelf een profielkuil. Het voelen, ruiken en proeven gaf mooie inzichten. Andere thema's zijn innovatie, robotisering en dataverzameling. We combineren de kennis van de oude garde met de visie van jongeren, die verder in de toekomst kijken, omdat ze langer door moeten. Zij zijn meer bezig met de markt en schaalvergroting. In de kerngroep hebben we gezorgd voor zo veel mogelijk diversiteit met grotere en kleinere bedrijven met diverse afzetkanalen. Het overleg is constructief.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer