Meer variatie in aanbod van broccoli

Stengelbroccoli en roosbroccoli zijn varianten die een aanvulling zijn op het standaard assortiment. Zaadfirma Seminis besteedde vorige week aandacht aan de verbreding van het aanbod voor broccoli.

Meer+variatie+in+aanbod+van+broccoli
© Haijo Dodde


Zeker stengelbroccoli is niet echt nieuw meer. Onder verschillende namen (broccolinie, bimi, aspergebroccoli, sprouting broccoli) zijn er meerdere zaadfirma's die deze mini-broccoli op lange stelen op de markt brengen. Bas Bouhuijzen, productontwikkelaar bij zaadfirma Seminis, vertelt dat voorverpakte stengelbroccoli op schaaltjes in Groot-Brittannië en Scandinavië al een redelijke positie heeft op de afzetmarkt.

'Consumenten waarderen de uitstekende smaak van zowel de kleine schermen als de stelen. Vooral het wokken van deze groente is populair.'

Stengelbroccoli is onder meer populair in Groot-Brittannië.
Stengelbroccoli is onder meer populair in Groot-Brittannië. © Haijo Dodde

Bouhuijzen wijst erop dat stengelbroccoli in de teelt zeer arbeidsintensief is. Voor het stimuleren van de stengelgroei in de bladoksels moeten telers van alle planten de hoofdknoppen verwijderen. Verder is de oogstcapaciteit aanzienlijk lager. 'Wij schatten de kostprijs drie tot vier keer hoger dan die van de standaard broccoli.'

Minder blad langs stengel

Naast het ras Sibsey presenteerde Seminis op de demovelden in Enkhuizen een nieuw ras onder nummer voor de teelt van stengelbroccoli. Bouhuijzen: 'We proberen nieuwe rassen te veredelen met minder bladeren langs de stengel. Dit vereenvoudigt de oogst en biedt op termijn wellicht de mogelijkheid om machinaal te oogsten.'

Een relatief nieuw segment is de roosbroccoli ofwel Easy Floret. Bij dit gewas bestaat de scherm uit losgroeiende roosjes op een eigen steel. 'Deze broccoli is ideaal voor de versmarkt', stelt Bouhuijzen. 'De smaak is uitstekend en de geoogste roosjes zijn rondom mooi groen, zonder gele randjes.'

Het verschil tussen roosbroccoli (links) en standaard broccoli.
Het verschil tussen roosbroccoli (links) en standaard broccoli. © Haijo Dodde

Marktintroductie

Voor roosbroccoli heeft Seminis vanaf volgend jaar twee commerciële rassen beschikbaar. 'Komende jaren werken we voor de marktintroductie samen met de retail om meer vraag te creëren. In Scandinavië is roosbroccoli al succesvol. De consument is daar bereid om een betere prijs te betalen.'

Bloemkool niet meer afdekken
Met de lijn Curdivex introduceert zaadfirma Seminis bloemkoolrassen waarvan de kolen ook in zonlicht hun witte kleur niet verliezen. Groot voordeel is dat de telers hun bloemkool niet meer hoeven afdekken. Bovendien hebben zij tijdens de oogst beter zicht op het formaat van de kool. Het eerste ras Whitex uit deze lijn is inmiddels commercieel beschikbaar.
Witte bloemkool zonder afdekken uit de lijn Curdivex.
Witte bloemkool zonder afdekken uit de lijn Curdivex. © Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer