Proef maakt rasverschillen bloemkool duidelijk

Een rassenproef in België met zomerteelt van industriebloemkool laat behoorlijke rasverschillen zien. In opbrengst en in uitval van planten door de koolvlieg.

Proef+maakt+rasverschillen+bloemkool+duidelijk
© Han Reindsen

Dit voorjaar legde Belgisch onderzoeksbureau Inagro een rassenproef aan met zomerteelt van bloemkool voor de industrie. Rekening houdend met de eisen van de verwerkende industrie, vallen een paar rassen op.

• Lees ook: Gezonde krapte op bloemkoolmarkt

Het referentieras Clarina (Syngenta) scoorde goed. Toledo (Bejo) sloot daarbij aan, maar was kwalitatief iets minder. David (Syngenta) was vergelijkbaar en vroeger, maar gaf een lagere opbrengst.

Goede kwaliteit

Giewont (Seminis) en Jubera (Seminis) waren aanmerkelijk later, maar combineerden een hoge opbrengst met een zeer goede kwaliteit. Java (SGC3083 - Syngenta) en vooral het latere CLX 33721 (Clause) lijken kwalitatief zeer beloftevol en gaven een gemiddelde opbrengst.

Deze proef werd uitgeplant op een zandleembodem met snijmais als voorvrucht, gevolgd door snijrogge. De snijrogge werd in het voorjaar ingewerkt door klepelmaaien en diverse bodembewerkingen. Door het wisselvallige voorjaar werd er pas op 9 mei geplant.

Koolvlieg

De jonge planten hadden kort na het planten zwaar te lijden onder de hoge druk van de koolvlieg. De gemiddelde uitval door de koolvlieg bedroeg in de proef met de niet-gecoate rassen 21 procent. De rassen Clarina en Jubera vertoonden slechts 4,2 tot 7,5 procent uitval. Beide rassen bleken gecoat met fipronil (Mundial). Het is niet duidelijk of dat de planten heeft beschermd op het plantbed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer