Dirksland+krijgt+innovatiecentrum+akkerbouw
Nieuws
© Wim van Vossen

Dirksland krijgt innovatiecentrum akkerbouw

Herstel van het bodemleven, de waterkwaliteit, de omgevingskwaliteit en de biodiversiteit op Goeree-Overflakkee. Dat zijn enkele doelen van het Agrarisch Innovatie- en Kenniscentrum (AIKC).

Voor het AIKC werd eind vorige week in Dirksland het startsein gegeven. Ook wil het kenniscentrum de Zuid-Hollandse eilanden en de grotere Zuidwestelijke deltaregio bedienen in het aanjagen van verduurzaming van de akkerbouw. Het centrum wordt ondersteund door gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland.

He kenniscentrum dient als katalysator voor de samenwerking tussen de boerenbedrijven, de ketenpartners, de onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid. Deze partners delen kennis, ontwikkelen marktconcepten en bedenken nieuwe verdienmodellen.

Kringlopen

Die partners werken aan geringer grondstoffengebruik, reductie van milieubelastende stoffen en het sluiten van kringlopen. Deze nieuwe ontwikkelingen demonstreert het centrum aan afnemers en consumenten. De bijdrage aan het AIKC past in het Gebiedsprogramma Goeree-Overflakkee.

In dit programma werken de gemeente en provincie al sinds 2012 samen met als doel de sociale en economische vitaliteit van het eiland te ontwikkelen en versterken. Het AIKC is ook een proeftuin van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, een open netwerk met duurzame voedselpioniers. De provincie is dit netwerk gestart om systeemveranderingen in de duurzame landbouw aan te jagen en ondersteunen.

Biodiversiteit

Eerder deze maand startte de gemeente de campagne: Goeree-Overflakkee daar wil je bij zijn. Het doel is de biodiversiteit op het hele eiland te verbeteren om zo belangrijke natuurlijke hulpbronnen te behouden. Ook het AIKC wil daaraan een bijdrage leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer