%27Jonge+boeren+steken+elkaar+aan+met+innoveren%27
Interview
© Pieter van Kempen

'Jonge boeren steken elkaar aan met innoveren'

Goeree-Overflakkee als hightech agro-eiland. Dat beeld ziet Pieter van Kempen (28) uit Oude-Tonge helemaal voor zich. Het eiland heeft het in zich en ontwikkelt zich al in die richting. Als jonge ondernemer met een akkerbouwbedrijf en loonwerktak past hij zelf ook in dat plaatje.

Hoe zit jullie bedrijf in elkaar?

'Ik heb met mijn vader een akkerbouwbedrijf waar we aardappelen, suikerbieten, uien en tarwe telen. Daarnaast rooien we tulpen in loonwerk; we telen ze niet zelf.

'Ook verzorgen we oogsten bij anderen. Zo hebben we een groter deel van het seizoen volop werk.'

Waarom zijn hier veel jonge boeren?

'Ik denk omdat agrarisch ondernemen hier nog alle ruimte heeft. De teeltomstandigheden zijn goed op het eiland. We zitten op vruchtbare zavel en beschikken sinds de herverkaveling in de jaren negentig over een goed zoetwatersysteem. Als dat toen niet was gebeurd, had het eiland er heel anders uitgezien. Nu vormt mijn generatie de hoofdmoot in de sector.

'Daarnaast hebben veel leeftijdsgenoten die geen boer zijn, affiniteit met de agrarische sector.'

Wat doet dat met het agrarisch elan?

'Veel jonge collega's om je heen is leuk. Je blijft er scherp door, steekt elkaar aan met innoveren. Omdat we op een eiland zitten, is er veel onderling contact. Jonge bedrijven zijn toekomstgericht en willen met de nieuwste machines werken. Zelf heb ik net een nieuwe vierrijige bunkerrooier aangeschaft. Ook gebruik ik een maaidorser met GPS-techniek, waaronder een opbrengstmeetsysteem.

'Bedrijven met opvolgers hebben goede financieringsmogelijkheden, al spelen de relatief hoge opbrengsten ook een rol. Veel akkerbouwers hebben bloembollen in hun teeltplan. Dat tilt de opbrengst per hectare omhoog.'

Wat is voor jou de grootste bedreiging?

'Aan het zoetwatersysteem dat in de jaren negentig is aangelegd, betalen de boeren nog steeds af. Het Haringvliet is onze waterbuffer, maar het Kierbesluit verandert de zaak. We willen graag meer borging van de beschikbaarheid van zoet water op de lange termijn. Daarnaast is de impact van het Kierbesluit onvoldoende in beeld.'

Heb je nog speciale toekomstplannen?

'Hoewel het eiland dunbevolkt is, ben je als boer toch omgeven door niet-agrariërs. Daarom wil ik de akkers graag aantrekkelijker voor hen maken, bijvoorbeeld met recreatief toegankelijke bloemrijke akkerranden. Uitbreiding van het akkerrandsysteem zou mooi zijn. Met goede regie valt hier nog meer uit te halen.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer