Goeree%2DOverflakkee+zet+agrarische+koers+uit
Nieuws
© Koen van Wijk

Goeree-Overflakkee zet agrarische koers uit

Niet reactief, maar proactief. Dat is de reden dat LTO Noord Goeree-Overflakkee zelf een nieuwe agrarische visie voor het eiland liet maken, in nauwe samenwerking met overheden, agribusiness en maatschappelijke organisaties.

Het eiland kan uitgroeien tot hightech en duurzaam landbouwgebied, is de boodschap in het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma (AOP). Met dit breedgedragen document neemt LTO Noord Goeree-Overflakkee een voorschot op de situatie in 2030.

In het AOP staat de verwachting dat Goeree-Overflakkee zich ontwikkelt tot een hightech landbouweiland. Omstandigheden als bodemkwaliteit, zacht klimaat, logistieke ligging en de voorlopig zeker gestelde beschikbaarheid van zoet water leiden tot dat beeld.

Verdienmodel

'Het vergezicht dat wij schetsen is nodig om te komen tot een goed verdienmodel dat ook aan de randvoorwaarden voor duurzaamheid voldoet’, legt voorzitter Frank van Oorschot van LTO Noord Goeree-Overflakkee uit.

Op het dunbevolkte eiland lijkt de agrarische sector alle ruimte te hebben.

Grondprijs

Door de krapte aan grond en veel doorgroeiende bedrijven is de grondprijs hoog op Goeree-Overflakkee. 'Je stapt niet zomaar van het eiland af', verklaart Van Oorschot.

Goeree-Overflakkee telt 250 agrarische bedrijven, in 2030 naar schatting nog 170. De land- en tuinbouw heeft een totale omzet van 100 miljoen euro en bewerkt 16.200 hectare landbouwgrond.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer