Zorgen kabinet over nalatigheid covergisters

30 procent van de gecontroleerde bedrijven blijkt materialen voor co-vergisting te gebruiken die niet voldoen aan de gestelde normen voor zware metalen. De overheid wil scherpe maatregelen nemen.

Zorgen+kabinet+over+nalatigheid+covergisters
© Robin Britstra

Bij haar controles heeft de NVWA vastgesteld dat bij 18 van de 61 gecontroleerde bedrijven regels zijn overtreden. Daarbij gaat het vooral om de normen voor zware metalen.

Ondernemers moeten zelf controleren of de materialen die worden gebruikt voor co-vergisting voldoen aan de normen voor zware metalen. Dat is belangrijk om te weten of het digestaat dat overblijft na vergisting van biomateriaal, als meststof mag worden gebruikt en verhandeld.

Onverantwoordelijk

De controle van de NVWA spitste zich toe covergistingsmaterialen van de zogenoemde G-lijst. Dit zijn stoffen die vanaf 2012 mogen worden gebruikt als de gehalten zware metalen en organische microverontreinigingen beneden bepaalde waarden blijven.

De staatssecretarissen Sharon Dijksma (EZ) en Wilma Mansveld (IenM) stellen in een brief aan de Tweede Kamer dat de overtredingen hen grote zorgen baren. Zij vinden dat de sector haar verantwoordelijkheid onvoldoende neemt.

Controle

De staatssecretarissen hebben besloten het gebruik van G-lijststoffen niet meer toe te staan, tenzij bedrijven gecertificeerd zijn. Ondernemers moeten via een privaat certificeringsschema gaan werken.

Op langere termijn bekijkt de overheid of het systeem van de G-lijst gehandhaafd kan blijven. In de tussentijd blijft de NVWA intensief controleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer