%27Blij+met+regeling+die+overname+makkelijker+maakt%27
Interview
© Twan Wiermans

'Blij met regeling die overname makkelijker maakt'

De financieringsregeling die Eurocommissaris Hogan voor jonge boeren in het leven heeft geroepen, valt in goede aarde bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Bestuurslid Sietse Draaijer noemt het een aanwinst. 'Supergoed dat dit gebeurt.'

Wat vindt u van deze regeling?

'Elke regeling die bedrijfsovername makkelijker maakt, maakt ons blij. Ik vind het positief dat er überhaupt zoiets is gekomen. De Europese organisatie voor jonge boeren CEJA vraagt hier al jaren om. Het is supergoed dat dit gebeurt.'

We hebben gesprekken met het ministerie over het op elkaar laten aansluiten van alle regelingen, voor een zo groot mogelijke impact.

Sietse Draaijer, portefeuillehouder bedrijfsovername NAJK

Wat maakt deze regeling zo geschikt?

'Het gaat om een financieringsregeling tegen een lager rentepercentage en de terugbetaaltijd gaat over een langere termijn. Daardoor zijn de maandlasten lager.'

Is toegang tot financiering een probleem voor jonge Nederlandse boeren?

'In het algemeen is dat een probleem, maar per sector zijn er verschillen. Bij intensieve bedrijven speelt het een grotere rol dan bij grondgebonden bedrijven, door de zekerheden die de banken tegenover hun financiering willen zien. Als er flink wat grond bij het bedrijf zit, geeft dat meer zekerheid. Al is het ook zo dat er in de melkveehouderij fosfaatrechten bij zijn gekomen. Ook daarvoor moet worden betaald.'

Is dit bedrag voldoende?

'Een bedrag van een miljard euro, waar de banken een miljard bij doen, lijkt een heel groot bedrag. Maar het is niet zo dat het allemaal naar jonge boeren toegaat. De kapitaalvraag is in de hele sector hoog. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in duurzaamheid. De eisen in de maatschappij nemen toe, maar een boer moet wel kunnen investeren om eraan te voldoen.'

Eerder dit jaar kwam minister Carola Schouten van LNV met een garantstellingsregeling van 75 miljoen euro voor jonge boeren. Zijn de financiële problemen bij overname nu voorbij?

'We moeten ons niet rijk rekenen. We krijgen het niet cadeau. Het gaat om garantstellingen en leningen. Dat geld moet je wel terugbetalen en je komt alleen in aanmerking met een goed investeringsplan.'

Hoe verhouden de Europese en nationale regeling zich tot elkaar?

'De garantstellingsregeling van de minister kan complementair zijn aan deze nieuwe Europese regeling. Daarmee zijn de risico's voor de financiers gespreid. We hebben gesprekken met het ministerie over de samenhang tussen de regelingen, om een zo groot mogelijke impact te creëren. Als we die regelingen op elkaar kunnen laten aansluiten, zou dat perfect zijn.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer