Coalitiepartners Zuid-Holland geven landbouw ruimte

De agrarische sector heeft in sommige gevallen schaalvergroting nodig om te kunnen overleven. Daarbij speelt innovatie een grote rol en uitbreiding van stallen moet mede ten goede komen aan dierenwelzijn.

Coalitiepartners+Zuid%2DHolland+geven+landbouw+ruimte
© Koen van Wijk

Dat staat in de Inhoudelijke Verkenning van de drie beoogde coalitiepartijen in Zuid-Holland: Forum voor Democratie, VVD en CDA. Dit document geeft op hoofdlijnen per thema aan wat de partijen willen. Die hebben nog wel drie zetels nodig om een meerderheid te verkrijgen.

Onzeker is of dat gaat lukken met deze basis. 'Op dit moment lopen gesprekken met overige partijen om te kijken wie bereid is om aan te schuiven. Er is geen garantie dat deze gesprekken tot resultaat leiden', meldt een provinciewoordvoerder.

Bodemdaling

Voor LTO Noord regio West ligt de verkenning inhoudelijk grotendeels in lijn met wat de sectororganisatie wenst. 'De ruimte voor enige schaalvergroting en de erkenning van het belang van zoet water ligt in de trant van wat wij willen', zegt voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland.

Op het punt bodemdaling missen wij de daadkracht om de boer zoveel mogelijk in de veenweiden te houden

'Maar op het punt bodemdaling missen wij de daadkracht om de boer zoveel mogelijk in de veenweiden te houden', laat Verhorst weten. In het document staat dat ingezet wordt op het vinden van structurele oplossingen, maar dat in sommige gebieden een keuze moet worden gemaakt om definitief grond over te laten aan de natuur of het water. Als boeren weg moeten, wil het beoogde college ondersteuning bieden bij bedrijfsverplaatsing.

Voorbarig

'Dat vinden wij voorbarig', benadrukt Verhorst. 'Wij zetten liever zoveel mogelijk in op onderwaterdrainage, ook om de melkveehouder in de meest kwetsbare gebieden te behouden. Deze partijen neigen naar het loslaten van boeren in het veen.'

Van aangekondigde bedrijfsverplaatsingen komt volgens hem vaak niet veel terecht. 'In de praktijk dreigt het risico dat het pappen en nathouden wordt en de provincie boeren langzaam laat verzuipen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer