Wintertarwe is gezond door schrale weer

De tarwe staat er in het algemeen gezond bij. Dat blijkt uit de tweede ziektenmonitoring van Bayer. De afgelopen weken was het weer relatief schraal. Kouder dan gemiddeld in april en droog. Dit zijn geen omstandigheden waarbij de schimmelziekten in tarwe toeslaan.

Wintertarwe+is+gezond+door+schrale+weer
© Han Reindsen

Vanuit de winter is er wel enige Septoria onderin het gewas aanwezig. Die krijgt tot nu toe echter weinig kans om de hogere bladetages te besmetten.

Gele roest nam in 2016 in deze periode snel toe. Nu ziet Bayer in sommige gevoelige rassen slechts hier en daar een klein haardje, dat zich met dit weer moeilijk kan uitbreiden.

Meeldauw

De enige ziekte die iets meer kans heeft gekregen, is meeldauw. Naast enkele aangetaste percelen in Zuidoost-Nederland ziet Bayer nu ook een enkel spatje meeldauw in het zuidwesten. In de Achterhoek is enige DTR gevonden.

Onder deze omstandigheden groeit de tarwe traag. Het gewas blijft daarom voorlopig wat korter en steviger. ‘Op zich geen slechte zaak, maar wanneer er regen komt wordt de kans op een snellere verspreiding van ziekten naar de hogere bladetages daardoor wel iets groter’, meldt Bayer.

Het KNMI voorspelt voor de komende dagen buien afgewisseld met zonnige perioden. De ziektedruk kan dan snel toenemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer