Groningen+zoekt+alternatieven+stroomnet
Nieuws
© DIRK HOL

Groningen zoekt alternatieven stroomnet

Provincie Groningen roept netbeheerders op te kijken naar alternatieven om opgewekte stroom af te zetten. Ze wil hiermee experimenteren rond Stadskanaal.

Door de snelle toename van zonneparken in en rondom Stadskanaal is de capaciteit van het elektriciteitsnet beperkt. Hierdoor kunnen nieuwe zonneparken niet meer op het elektriciteitsnet worden aangesloten, geeft de provincie aan. Het provinciebestuur vindt dit een serieus knelpunt, 'want juist in dit gebied zijn forse ambities op het gebied van zonne-energie.'

De provincie vindt het belangrijk dat de gemeenten hun ambities voor duurzame energie kunnen waarmaken en pleit voor een nieuw hoogspanningsstation bij Stadskanaal.

De toekomstige initiatieven voor zonne-energie in Stadskanaal en omgeving omvatten 1.550 hectare. Hiervan is 330 hectare al in ontwikkeling. Dit blijkt uit een inventarisatie van de provincie in samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Westerwolde.

Het realiseren van een nieuw hoogspanningsstation is een jarenlang proces, geeft de provincie aan. De provincie Groningen vindt het wenselijk dat er zo snel mogelijk nieuwe netcapaciteit beschikbaar is.

Ook roept de provincie op netbeheerders te kijken naar alternatieven om opgewekte stroom af te zetten en hiermee te experimenteren in het gebied rondom Stadskanaal. 'Denk hierbij aan de opslag in batterijen en accu's, toepassingen voor waterstof, directe levering van opgewekte energie en slimme energiesystemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer