%27Deze+heeft+ballen%27
Column
© STUDIO KASTERMANS

'Deze heeft ballen'

'Ieww, dat kalf wil me likken', roept Jenairo uit groep 5. 'Hij heeft echt een vieze tong, juf.' Zijn klasgenootje Princess springt van opwinding op en neer. Haar haren vol kleurige kralen springen mee. 'Help, een kip', gilt de kleine Shania en vlucht terug naar de bus. Juf schudt haar hoofd. 'Shania, kom terug. Kippen doen niks.'

Groepen 3 en 5 van basisschool Het Atelier zijn op onze boerderij voor een rondleiding en opdrachtjes rondom het thema 'waar komt ons voedsel vandaan?' Collega Wendela is educatieboerin en vertelt over het verzorgen en melken van de koeien. Ik loop voor het eerst mee en probeer de kunst af te kijken voor de volgende schoolklas. Gemiddeld komen er tien per jaar.

'Zoals jullie zien lopen onze koeien nu buiten', begint Wendela. 'Maar in de stal achter ons staan de kalfjes en dieren ouder dan een jaar: de pinken. Tussen hen staat ook een stier, Brinko. Jullie mogen zo de stal inlopen en kijken of je hem kunt vinden.' Dertig paar kinderbeentjes sprinten weg. Er klinkt gejoel, gegil. 'Hier is de stier', wijst Jenairo. 'Hij heeft horens.' De andere kinderen knikken. 'Kijk eens goed', zeg ik. 'Alle pinken hebben horens. Zoek maar verder.' Na veel aanwijzingen en 'Ieww, deze heeft ballen' wordt Brinko uiteindelijk gevonden.

'Waarom denken jullie dat we een stier hebben?' vraagt Wendela de leerlingen. 'Om mee te vechten', denkt de een. 'Om kalfjes te kunnen maken', weet de ander. 'Hoe doet een stier dat dan?' vraagt Shania. Wendela legt het rustig uit, maar zodra het woord 'piemel' valt, komt ze haast niet over het gegiechel heen.

Ik loop voor het eerst mee en probeer de kunst af te kijken voor de volgende schoolklas

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Dan is het tijd voor de opdrachten. In groepjes lopen de kinderen over het erf en beantwoorden vragen over kuilgras, de melktank en melkput. 'We maken een groepsfoto bij de kalfjes en gaan dan weer in de bus', roept juf na een uur. Precies op dat moment valt Princess languit in de poep. 'Ieww', klinkt het van alle kanten en ook de buschauffeur kijkt bedenkelijk. Zelf blijft Princess koel: 'Van mijn moeder mocht ik vandaag vies worden.'

De bus vertrekt. 'Koeien zijn cool', zwaait Jenairo. 'En kippen ook', besluit Shania.

Bekijk meer over:

Krijgen die kalfjes wijn? Multifunctionele landbouw
Afscheidslied (wijze: Het slijperswiel) Multifunctionele landbouw
Wonen in een schilderij Multifunctionele landbouw
Dilemma over deelnemer Multifunctionele landbouw
Persoonlijke persconferentie Multifunctionele landbouw
Daar komt de havermout Multifunctionele landbouw
Boerinnen onder elkaar Multifunctionele landbouw
Het Wilde Westen Multifunctionele landbouw

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer