Persoonlijke+persconferentie
Column
© Ruud Ploeg

Persoonlijke persconferentie

'Hoe kun je nu verhuizen als je pas anderhalf jaar geleden je huidige boerderij van de oude eigenaren hebt overgenomen?' Een vraag die ik bijna dagelijks hoor. Maar ik kan het uitleggen: mijn man is niet in zijn eentje eigenaar, maar samen met onze buren. Ze vormen een maatschap en 'bezitten' de gebouwen en het roerend goed, zoals de koeien en trekkers.

De grond rondom de boerderij, 40 hectare, is bij de overname op naam gekomen van Stichting Grondbeheer en zit daarom niet in de hypotheek van de maatschap. Zij pacht van de stichting. Deze 'lightversie' van eigenaarschap maakt dat ondernemers relatief eenvoudig kunnen vertrekken en dat nieuwe mensen kunnen aanhaken.

Ik zeg relatief, omdat het toch aardig wat geld blijkt te kosten en we alweer maanden in gesprek zijn met de bank. Daarover voelen we ons schuldig tegenover de andere twee maten. Na het stroperige overnameproces hadden we hun nu wel wat rust gegund.

'Is er al een opvolger gevonden voor jullie werk?' Ook een vraag die vaak wordt gesteld. Nee, daar is bewust nog niet naar gezocht. De blijvende maten wilden geen overhaaste beslissingen nemen en voor de deelnemers is het goed als eerst de rust terugkeert. Daarbij bestaat het vaste team van medewerkers uit voldoende personen om de boerderij voorlopig draaiende te houden.

De blijvende maten wilden geen overhaaste beslissingen nemen en voor de deelnemers is het goed als eerst de rust terugkeert

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

'Gaan de koeien met jullie mee?' Nee dus. De boerderij in Drenthe blijft gewoon zoals deze is en in Weesp gaan we werken op een al bestaande boerderij waar Montbéliarde-koeien lopen. Als afscheidscadeau zal Jurre wel een roodbonte pink meekrijgen.

'Hoe is het afgelopen met de boete van 21.000 euro die jullie kregen inzake de fosfaatkwestie? Hoef je die nu niet te betalen omdat je weggaat?' Dat is een lastige: we weten namelijk nog steeds niet of we de boete daadwerkelijk moeten betalen.

Het woord is aan de rechter, maar de uitspraak laat op zich wachten. We zouden in september duidelijkheid krijgen, toen in november, maar inmiddels is het maart. Uiteraard hopen we op sanering. Onze advocaat zegt dat het kan.

Verder nog vragen?

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer