8 procent meer bedrijven verkocht

Het aantal door NVM-makelaars verkochte land- en tuinbouwbedrijven steeg vorig jaar 8 procent. Vooral melkveebedrijven wisselden vaker van eigenaar.

8+procent+meer+bedrijven+verkocht
© DIRK HOL

Er zijn in 2017 door NVM-makelaars 294 agrarische bedrijven verkocht, 22 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het meest recente halfjaaroverzicht van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

In de melkveehouderij nam het aantal transacties toe van 44 naar 70. Volgens de NVM-vakgroep was dat vooral een gevolg van de sterk gestegen melkprijs. Ook in glastuinbouw leidden goede inkomens tot meer handel. Vooral in de concentratiegebieden zijn glastuinbouwbedrijven voor hogere prijzen verkocht dan een jaar eerder.

Positieve tendens

Ard Klijsen, voorzitter van de NVM Vakgroep A&LV meldt dat ook de positieve tendens op de markt van landelijke woningen zich heeft voortgezet. 'De krapte neemt toe en met name in het hoge segment is het aantal transacties in 2017 toegenomen.'

De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is vorig jaar uitgekomen op 59.500 euro per hectare, bijna 3 procent hoger dan in 2016. Grasland noteerde een gemiddelde prijs van 55.500 euro, tegen 52.800 euro per hectare in 2016. Bouwland was met 65.500 euro per hectare ongeveer net zo duur als in 2016.

• Klik op bijgesloten pdf voor compleet vastgoedbericht

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer