Agro Food Robotics op Wageningen UR

Een robot die paprika's plukt en een die met een camera de bewegingen van koeien vastlegt. Dat zijn een aantal van de nieuwste robots en innovaties die donderdag werden getoond tijdens de Agro Food Robotics van Wageningen University & Research (WUR).

Studente Helena Russello past deze camera, die nu geschikt is voor mensen, aan op koeien in de stal. 'Een van de meest voorkomende aandoeningen is mankheid. Dan hebben ze pijn en lopen ze in een afwijkende manier. Het is belangrijk om het te kunnen behandelen en beschermen.'

Een andere robot is de Sweeper die zelf paprika's oogst. 'Deze robot draaide in een onderzoeksproject, waarbij we in een kas volledig autonoom vruchten hebben geoogst', vertelt Jochen Hemming van de WUR. 'Het is de bedoeling dat deze resultaten worden gebruikt om verder te gaan met de ontwikkeling van een commercieel apparaat.'

Vruchtsteeltjes

Het apparaat kan op dit moment 60 procent van de vruchten oogsten, de onderzoekers willen graag naar 100 procent. 'Bepaalde rassen zijn beter geschikt, zoals vruchten met langere vruchtsteeltjes of met minder vruchten bij elkaar. Dat maakt het voor de robot makkelijker om te oogsten.'

De laatste robot is de Trimbot die hagen en struiken volledig automatisch trimt. Deze robot is op dit moment nog niet geschikt voor de agrarische sector. 'Nee nog niet', weet Bart van Tuijl van de WUR. 'Voor de land- en tuinbouw heb je machines nodig die hogere volumes kunnen verwerken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer