%27Robotica+vervangt+mensenhanden+bij+oogst%27
Achtergrond
© Edwin Timmer

'Robotica vervangt mensenhanden bij oogst'

In Californië komen boeren bij de oogst van gewassen mensenhanden tekort. 'Een ontwikkeling waar Europa ook op afstevent', waarschuwde Marcel van Haren van FME, vorige week donderdag op de NFO-kennisdag in Tiel. Robotica kan een oplossing zijn.

Fruittelers kunnen nog veel winst behalen met de introductie van ICT en nieuwe technologieën in de fruitteelt, blijkt uit het rapport Fruit 4.0 waar het Nederlandse technologiebedrijf FME bij betrokken is. FME is ook actief in Californië en denkt bepaalde technieken ook daar toe te kunnen passen.

'Nederland staat goed bekend om innovatie in de agrofood-sector. Die leidende positie moeten we zien te behouden. We moeten de banden aanhalen met voedselhotspots', vindt Van Haren. Californië is in Amerika een belangrijke regio voor de productie van fruit, groente en noten. Het gaat om een waarde van zo'n 46 miljard dollar in 2016. Het grote probleem is dat boeren en tuinders handen tekort komen bij de oogst.

Van Haren: 'Het afgelopen jaar bleef 20 procent van de meloenen op het land liggen. En de perzikteelt is in vijftien jaar tijd in Californië met 45 procent afgenomen door een gebrek aan mensen om de perziken te plukken. Automatisering is nodig om de teelt in de benen te houden.'

Dezelfde problemen spelen bij wijndruiven en tomaten. 'Bij tomaten gaat het om een groot volume. Door een combinatie van veredeling en mechanische oplossingen zijn er bij de oogst bijna geen mensenhanden meer nodig', zegt Van Haren.

Amandelen

Er zijn boeren die overschakelen op de teelt van amandelen. Deze zijn makkelijk zonder handwerk te oogsten. 'Er wordt veel bijgeplant en de teelt staat dertig tot veertig jaar. De marktprijs zou wel eens kunnen instorten. Een keerzijde is ook dat voor deze teelt veel water nodig is.'

Omdat de foodsector in Amerika hip is, gaan bedrijven als Google en IBM zich steeds meer bezighouden met voedsel en gezondheid. Door kennis te verzamelen, is de teelt te verbeteren. Liggen er binnenkort appels in het winkelschap van het merk Google?

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer