Greenery+heeft+last+van+extreem+weer+in+2018
Nieuws
© The Greenery

Greenery heeft last van extreem weer in 2018

The Greenery, de afzetorganisatie van groente en fruit in Barendrecht, heeft vorig jaar een omzet van 991,9 miljoen euro behaald, ruim 10 miljoen euro minder dan in 2017.

In 2018 is The Greenery geconfronteerd met de negatieve gevolgen van de lange, warme en droge zomer. Vele productgroepen werden hierdoor geraakt. 'Dit heeft zich vertaald in hogere kosten in de keten door lagere volumes, mindere kwaliteit en sterke schommelingen in vraag en aanbod', meldt een woordvoerder van het bedrijf. 'Het heeft een behoorlijke invloed gehad op de bedrijfsvoering en daarmee op de financiële resultaten van The Greenery.'

Ook had het bedrijf vorig jaar te kampen met toegenomen concurrentie, met name in het afzetland Duitsland. Mede hierdoor zakte de winst van The Greenery naar 2 miljoen, terwijl het netto-resultaat in 2017 nog 12,5 miljoen euro was. De afzetorganisatie had wel enkele eenmalige baten in 2017.

Strategie

In 2018 heeft The Greenery stappen gezet in de uitvoering van haar strategie 'Growing Together 2022'. Het bedrijf heeft vorig jaar een digitale visie ontwikkeld, die volgens The Greenery hoort bij de strategische doelstelling van digitale ketenregisseur en de transitie van een aanbod gedreven organisatie naar een organisatie die snel inspeelt op kansen en mogelijkheden van de markt.

'Dit vraagt om een ander manier van samenwerken en een flexibele en wendbare organisatie. Het bedrijf maakt hierbij onderscheid tussen nieuwe digitale oplossingen voor klanten, het versterken van de digitale ervaringen van klanten en telers en het inzetten van digitalisering om processen efficiënter en sneller te maken', aldus de woordvoerder. De eerste resultaten hiervan zijn de ingebruikname van een nieuw digitaal telersportaal en de start van de ontwikkeling van een nieuw klantenportaal.

Het ledenaantal van de coöperatie zakte naar 375 bedrijven. In 2017 waren er dat nog 419. De organisatie werkt daarnaast samen met 50 telers in Nederland en met 500 buitenlandse teeltbedrijven.

Vooruitzichten

De afzetorganisatie verwacht in 2019 te groeien. De samenwerking met het Britse APS zal verder geïntensiveerd worden, waardoor The Greenery verwacht haar invloed op de Engelse markt te kunnen vergroten. 'Deze groei kan wellicht tijdelijk worden verstoord onder invloed van Brexit-perikelen', waarschuwt het bedrijf wel. Verder zet The Greenery in op beheersing van de kosten.

Dit jaar zullen twee belangrijke logistieke nieuwbouwprojecten worden afgerond. In de eerste helft van 2019 wordt de derde en laatste fase van de nieuwbouw van het Retail DC in Barendrecht opgeleverd. De activiteiten van het DC in Bleiswijk en het Naturelle DC in Barendrecht zullen dan ook in dit distributiecentrum worden geïntegreerd. Hiermee is de logistieke aanpassing die in 2014 is gestart, afgerond. Daarnaast zal medio 2019 het nieuwe kantoor en DC voor dochterbedrijf Hoogsteder in Bleiswijk klaar zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer