Hoog+nitraatgehalte+spinazie+door+droogte
Nieuws
© Studio Kastermans

Hoog nitraatgehalte spinazie door droogte

Door de droogte en warmte afgelopen zomer steeg het nitraatgehalte in sommige spinazierassen in een rassenproef voor de industrie tot wel 4000 ppm. Dat is 'problematisch hoog' stelt het Belgische onderzoek- en adviescentrum Inagro dat de proef uitvoerde.

In het voorjaar van 2018 legde Inagro een proef aan met tien spinazierassen voor de industrie. De oogst startte op 4 juni, na 38 dagen, en liep tot 8 juni 2018. Niet in alle rassen stegen de nitraatwaarden tot deze hoogte. Andere rassen scoorden slechts 2214 ppm, waardoor die spinazie na blancheren vlot onder de norm van 2000 ppm kon blijven.

Op het proefveld van Inagro werden zowel vroege, middelvroege als late rassen geteeld. Het ging om de vroege rassen Boa (Rijk Zwaan), Odysseus (Syngenta), Puma (Rijk Zwaan) en Walrus RZ51-527 (Rijk Zwaan). De middelvroege rassen waren Mouflon (Rijk Zwaan), PV1302 (Pop Vriend Seeds) en PV1485 (Pop Vriend Seeds). Bij de late rassen ging het om Caladonia (Seminis), Helios (Sakata) en LDSP969 (Syngenta).

Nitraatgehalte

Vooral bij de vroege rassen en bij PV1485 was het nitraatgehalte heel hoog. Bij de overige rassen waren die vrij hoog maar niet problematisch. Door een vlotte groei en de warme en droge omstandigheden aan het einde van het voorjaar kon het gewas tijdens de nacht en ’s morgens volgens Inagro vlot voedingsstoffen opnemen. 'Maar in de namiddag sliep het gewas, daardoor kon het de opgenomen nitraten niet omzetten tot eiwitten met een opstapeling van nitraten tot gevolg.'

Tijdens de proef van Inagro werden hoge opbrengsten behaald, met gemiddeld een totale opbrengst van 39 ton per hectare. 'De blad-steelverhouding was wat teleurstellend', schrijft Inagro. Geen enkel ras moest door schot vervroegd geoogst worden.

Opkomstpercentage

Alleen PV1485 en Boa hadden volgens Inagro een redelijk opkomstpercentage. 'Bij de overige rassen viel dat wat tegen.' De eerste meting werd uitgevoerd op 31 mei. Toen was duidelijk dat vooral Caladonia, Helios en LDSP696 wat trager groeiden. Op 4 juni, 38 dagen na het zaaien, waren de eerste rassen oogstklaar. Dit waren Boa, Odysseus, Puma en Walrus. Nog eens 4 dagen later behaalden alle rassen de vooropgestelde gewashoogte van circa 28 cm.

Puma en PV1302 leken iets schotgevoeliger dan de overige rassen, maar bij geen enkel ras was er reden om vervroegd te oogsten. Qua opbrengst kwam Inagro geen grote verschillen tegen. De berekende opbrengst van het blad gaf wel wat verschillen. Dankzij een redelijke blad/steelverhouding kwam vooral Caladonia volgens de onderzoekers goed voor de dag.

Wolf

De schimmelziekte Wolf (Perenospora farinosa), die bij spinazie regelmatig voorkomt, brak tegen het einde pas echt door. Vooral bij Caladonia en LDSP969 had dit volgens de onderzoekers een grote impact op het geoogste product. Walrus, PV1302 en PV1485 vertoonden geen enkele aantasting van de schimmel. Bij de overige rassen bleef de aantasting binnen de perken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  30 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
Meer weer