Trump dreigt met heffing op Goudse en Edammer

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen van in totaal 11 miljard dollar - zo'n 9,76 miljard euro - aan goederen uit de Europese Unie. Op de lijst staan onder meer Goudse kaas en Edammer kaas.

Trump+dreigt+met+heffing+op+Goudse+en+Edammer
© FrieslandCampina

Trump dreigt met deze heffingen als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. De lijst, waar naast kazen ook luchtvaartproducten, wijn, fietsen en andere goederen op staan, is nog niet definitief. Als de Europese Unie stopt met haar 'schadelijke' subsidies kunnen ze weer van tafel, verzekert de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium.

Airbus zegt dat er geen juridische basis bestaat voor de Verenigde Staten om de importheffingen op de Europese Unie-producten op te leggen. De Europese subsidies zijn in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), stelt het luchtvaartconcern.

De Europese Unie laat in een reactie weten dat de voorgestelde heffingen 'sterk overdreven' zijn. De WTO zou deze waarschijnlijk niet goedkeuren. De Europese Unie is eigen maatregelen tegen de Verenigde Staten aan het voorbereiden inzake de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing verschaft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer